Business Hi-Tech

Vodafone iese cu 3G in Germania si Portugalia

05.05.2004, 00:00 20

Vodafone, cel mai mare operator mobil din lume, a lansat oficial primele sale servicii de telefonie de generatia a treia (3G) in Germania si Portugalia, scrie Financial Times.
Lansarea va fi urmata de extinderea, spre sfarsitul acestui an, a serviciilor 3G si in celelalte tari in care operatorul isi desfasoara activitatea.
Pentru primele servicii de noua generatie, Vodafone a ales sa mearga alaturi de Samsung ca furnizor de terminale dar spera sa isi largeasca oferta de telefoane in urmatoarele luni. Cel mai probabil, va incheia un contract cu producatorul Sony Ericsson si se afla deja in discutii cu furnizorul sud-coreean LG si cu japonezii de la Sanyo. Nokia va fabrica, de asemenea, un terminal pentru serviciile 3G ale companiei Vodafone.
Operatorii de telefonie mobila din Europa au cheltuit aproximativ 100 de miliarde de euro cumparand licente 3G in anii de boom ai industriei comunicatiilor. Tehnologia 3G va permite utilizatorilor sa navigheze pe Internet si sa descarce fotografii si date la o viteza de cateva ori mai mare decat prin actuala retea GSM, de generatia a doua.
Retelele 3G ale Vodafone din Germania si Portugalia vor acoperi 30% din populatia totala dar vor fi concentrate in zonele urbane mari. Cand vor iesi din aceste zone, utilizatorii vor trece din nou pe reteaua de generatia a doua (2G).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels