Business Hi-Tech

Zapp iese cu Internet de trei ori mai rapid

27.10.2004, 00:00 32

Operatorul de telefonie mobila Zapp, singurul care opereaza pe piata locala in sistem CDMA 450 (o derivata a CDMA, rivalul american al GSM), a anuntat ca tehnologia de transmisii de date fara fir EV-DO (EVolution Data Optimized) este disponibila la nivel national. Operatorul va oferi aceasta tehnologie in cadrul serviciului de comunicatii mobile Zapp Internet Express, care poate fi accesat in Bucuresti si in toate orasele resedinta de judet din Romania, conform oficialilor companiei.
"Oferim Internet de cel putin trei ori mai rapid si de trei ori mai ieftin decat pana acum", a declarat Miron Stratan, project manager pentru EV-DO la Zapp.
Implementarea unui astfel de serviciu, care permite viteze de acces la Internet de pana la 2,4 Mbps, a necesitat investitii de 30-40 de milioane de dolari, conform oficialilor Zapp. Operatorul a primit chiar finantare din partea unor institutii bancare pentru a-si dezvolta reteaua pe plan national.
"Cu planul actual de abonamente, investitia s-ar putea recupera in cinci ani", a spus Victor Stan, director de tehnologie la Zapp. In versiunea optimista, operatorul ar putea avea deja 30.000 de clienti ai acestui nou serviciu inainte de sfarsitul anului viitor, a mai spus Stan.
Serviciul de transfer de date Zapp Internet Express este disponibil in doua variante: Zapp Internet Express 15 (abonament lunar de 19 dolari, cu 15 ore de trafic Internet incluse) si Zapp Internet Express 100 (abonament lunar de 39 dolari, cu 100 de ore de Internet incluse). Pentru ambele tipuri de abonament, clientul va trebui sa achizitioneze si un modem, la pretul de 99 de dolari. De asemenea, traficul suplimentar de date se va taxa la pretul de 2 centi pe minut.
Noul serviciu este dedicat oamenilor de afaceri si profesionistilor care calatoresc mult in tara. Tehnologia EV-DO permite conectarea laptop-ului la Internet, cu ajutorul unui modem care nu este mai mare (sau mai greu) decat un pachet de tigari. Acesta va fi pe viitor incorporat intr-un telefon, pentru ca toate serviciile sa fie disponibile direct pe terminalul mobil, fara a mai fi nevoie de laptop.
Zapp a anuntat ca vor fi elaborate si oferte personalizate pentru companii, in functie de nevoile fiecarei firme in parte.
EV-DO este considerata tehnologia cu cel mai scazut cost de implementare/intretinere si cu cea mai mare acoperire din industria comunicatiilor fara fir. Tehnologia permite atat accesul la Internet, cat si comunicarea prin telefonia IP, televiziune pe Net sau Push-to-Talk (folosirea telefonului pe post de statie emisie-receptie).
Tehnologia EV-DO este realizata pe baza standardelor 3G, chiar daca nu este un serviciu de generatia a treia. Sistemul de comunicatii este codificat, fiind eliminate problemele de securitate.
Potrivit oficialilor Telemobil, compania care opereaza reteaua Zapp, la finalul lunii noiembrie va fi incheiata faza a treia a investitiilor pentru extinderea ariei de acoperire. Zapp va acoperi cam 90% din populatia urbana a Romaniei, respectiv 80% din teritoriul tarii. La finalul lunii iunie 2005, operatorul anticipeaza ca va avea aceeasi acoperire la nivel national ca si concurentii sai GSM.
Actionarul principal al Telemobil este filiala din Romania a Inquam Limited, companie detinuta de Qualcomm, proprietarul tehnologiei de comunicatii CDMA. Actionar al Inquam Limited este si fondul de investitii din Orientul Mijlociu Omnia Holdings, care ruleaza proiecte de circa 100 de miliarde de dolari in intreaga lume.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO