Business Hi-Tech

ZF Live. Claudiu Gavrilă, Bilfinger: România a devenit o piaţă solidă care poate consuma mult din ceea ce produce. Sunt mulţi investitori care vor să vină aici

Autor: Cristina Bellu

24.04.2018, 00:05 822

România prezintă în continuare un avantaj competitiv în comparaţie cu alte ţări din Europa în ceea ce prezintă mâna de lucru ieftină. În plus, dacă înainte România era privită ca o ţară în care exista doar potenţial de producţie, acum a devenit şi o piaţă solidă de desfacere, a declarat Claudiu Gavrilă, Directorul Comercial al companiei de inginerie şi servicii Bilfinger, prezent la emisiunea de business ZF Live.

 „În urmă cu ceva timp România reprezenta pentru investitori un potenţial de producţie. Aceştia veneau şi produceau marfă pe care apoi o vindeau în afara ţării. Astăzi, România a devenit o piaţă solidă care poate consuma mult din ceea ce produce. Sunt mulţi investitori care vor să vină în piaţă”, a spus Claudiu Gavrilă.

Directorul comercial al companiei de inginerie şi servicii Bilfinger consideră că investitorii iau în calcul mai multe criterii atunci când aleg să construiască o fabrică în România, printre care accesibilitatea terenului atât din punctul de vedere al costului, cât şi din punctul de vedere al poziţionării, infrastructura, costul forţei de muncă.

Bilfinger Tebodin România este parte a grupului german Bilfinger, care începând cu anul 2012 a devenit parte a companiei internaţionale de inginerie, servicii şi mentenanţă Bilfinger SE.

În România, compania este activă din 1998 şi oferă consultanţă în toate fazele unei investiţii, pornind de la studiul de fezabilitate şi concept până la finalizare şi dare în folosinţă. „Lucrăm cu beneficiarul de la început, până când fabrica sau depozitul sunt funcţionale. Ne ocupăm de proiec­tare, obţinerea autorizaţiilor, selectarea antreprenorului ge­neral şi tot ceea ce înseamnă punerea în execuţie a lucrărilor de construcţie. Provocarea cea mai mare o reprezintă coordo­na­rea echipelor pe parcursul procesului de construcţie”, ex­plică Claudiu Gavrilă.

Potrivit acestuia, compania este implicată în momentul de faţă în trei proiecte majore localizate în proximitatea Capitalei. „Suntem specializaţi în clădiri industriale, respectiv în proiectarea fabricilor şi depozitelor.”

Până acum, compania a realizat proiecte în principalele oraşe ale ţării, precum Sibiu, Cluj, Ploieşti, Timişoara şi Bucureşti. „O zonă cu mult potenţial în momentul de faţă este Iaşi, unde se ridică mai multe clădiri industriale.”

În ceea ce priveşte costul de execuţie pe metru pătrat, Claudiu Gavrilă spune că acesta se încadrează între 400 şi 450 de euro în cazul construcţiei fabricilor, ajunge la 600 de euro în sectorul rezidenţial şi variază între 700 şi 800 de euro pe metru pătrat în cazul construcţiei de birouri şi malluri.

„În ultimul an se remarcă totuşi o tendinţă de creştere a costului de execuţie pe metrul pătrat, de circa 50 de euro, pe fondul deficitului tot mai accentuat al forţei de muncă”, mai spune Gavrilă.

El adaugă faptul că trendul de robotizare a început să devină tot mai vizibil şi la noi, astfel că tot mai multe fabrici îşi proiectează clădirile ţinând cont de acest aspect.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO