Business Internaţional

2002, cel mai dificil an pentru turism

08.01.2003, 00:00 15

Cehia a intregistrat o scadere de 6,7 milioane de dolari a veniturilor din turism, al doilea sector important ce contribuie la cresterea valorii PIB dupa industria constructoare de automobile, din cauza incetinirii ritmului de crestere economica in Europa Occidentala si a atacurilor teroriste din 11 septembrie.
Pe langa scaderea numarului de turisti, care era de asteptat si durata vizitelor turistilor straini a fost de asemenea mai scurta. Turistii au petrecut in medie 5,7 zile in aceasta tara in 2002, cu o jumatate de zi mai putin in comparatie cu numarul de 6,2 zile in 2001, conform unui studiu realizat recent de Autoritatea Ceha pentru Turism. Inca nu au fost publicate cifre legate de numarul de turisti care au vizitate tara in 2002.
"Cifrele inregistrate nu sunt surprinzatoare, scaderile fiind anticipate," a declarat Jaromir Beranek, director al Mag Consulting. "Bineinteles ca nu ne-am asteptat la indundatii," a precizat el.
Iar, desi turistii au cheltuit mai multi bani in 2002, in medie 61 de dolari pe zi in comparatie cu 57 dolari pe zi in 2001, cresterea valorii coroanei a generat o scadere a veniturilor din schimburi valutare, conform autoritatii pentru turism. Coroana a crescut cu 8% in raport cu moneda euro in 2002.
Pe langa faptul ca preturile reale au crescut pentru turisti, multe hoteluri au asistat la un declin al veniturilor. Majoritatea hotelurilor si-au semnat contractele in euro.
In cazul Diplomat Hotel, aprecierea coroanei a dus la o scadere de 10% a veniturilor, a declarat managerul hotelului, Josef Santin. "Pierderile sunt semnificative. Va trebui sa gasim noi modalitati de a face economii, fie facand mai putina publicitate, fie cumparand mai putine actiuni. O alta posibilitate ar fi reducerile de personal, insa aceasta masura ar afecta calitatea serviciilor", a declarat Santin.
Starea economiei globale, si in special recesiunea din Germania si introducerea monedei euro, au afectat industria turismului din aceasta tara in mod serios, a aratat Santin.
Pe langa influentele globale, inundatiile din luna august au afectat foarte sever turismul din Republica Ceha. Pe masura ce media internationala transmitea imagini ale dezastrelor produse de inundatii, din ce in ce mai multi turisti isi anulau rezervarile. De exemplu, Cedok, cea mai mare agentie de turism din Cehia, a inregistrat o scadere de 50% a rezervarilor.
In ciuda eforturilor de a schimba imaginea de oras afectat, industria inca nu si-a revenit.
"Acesta a fost in mod clar cel mai dificil an," a declarat Santin, care administreaza hoteluri din Praga de peste opt ani.
Organizarea summitului NATO in luna noiembrie la Praga a contribuit la refacerea orasului, a declarat Ivan Gruza, purtator de cuvant al Hotel InterContinental.
Pentru anul 2003, Autoritatea Ceha pentru Turism promite sa depuna mai multe eforturi. Cu noul director David Gladis la conducere, unii oficiali ai acestei industrii spera ca situatia turismului va incepe sa se redreseze.
"Am purtat negocieri cu companiile de turism si am facut o evaluare. Ne asteptam la o imbunatatire considerabila a situatiei. Pe scurt, ne asteptam sa inregistram cifrele din 2001", a declarat Beranek.
Unii sunt insa ingrijorati de posibila declansare a unui razboi in Irak. "Oamenii se vor teme sa calatoreasca," a declarat Santin, managerul hotelului Diplomat. "Daca va izbucni un razboi, nimeni nu poate estima ce se va intampla".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO