Business Internaţional

Abramovici isi pregateste iesirea de pe scena afacerilor din Rusia

11.08.2003, 00:00 18



Roman Abramovici, miliardarul ce a achizitionat de curand clubul englez de fotbal Chelsea, isi intensifica eforturile de a-si lichida investitiile facute in Rusia in contextul unor presiuni crescande exercitate asupra oligarhilor influenti din sectorul de afaceri al Rusiei inaintea alegerilor ce vor avea loc in luna decembrie, conform unor persoane cu care acesta a purtat discutii.



Un important om de afaceri rus a declarat ca i s-a propus sa cumpere pachetul de actiuni de 50% detinut de Abramovic in cadrul RusAl, grupul de aluminiu ce domina sectprul, insa acesta a refuzat oferta respectiva. #leadend#



"Abramovici incearca sa vanda totul," a declarat omul de afaceri mai-sus mentionat. Acesta a declarat de asemenea ca Abramovich doreste sa renunte la investitiile facute in fabrica de sunca Omsk si in grupul Rospromavto pe care l-a achizitionat cu patru ani in urma. "Abramovici nu vrea sa fie un oligarh, ci un simplu investitor. Doreste sa-si pastreze investitiile, dar sa dispuna de mai multa flexibilitate si mai multe lichiditati".



O persoana din apropierea lui Oleg Deripaska, omul de afaceri rus ce detine cealalta jumatate din actiunile RusAl, a confirmat faptul ca au existat unele discutii legate de vanzarea pachetului si ca acesta doreste sa obtina o suma de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru a cumpara pachetul respectiv.



Anuntul legat de aceste disctutii a aparut la cateva saptamani dupa campania impotriva companiei Yukos, cel mai mare grup petrolier al Rusiei, cat si pe fondul temerilor legate de posibilitatea ca aceasta campanie sa cuprinda si alte companii. Procurorii au initiat opt anchete separate si au condamnat la detentie doi oficiali ai companiei Yukos de la inceputul lunii iulie, determinandu-i pe multi sa considere aceasta actiune drept una politica.



Mihail Kodorkosvki, directorul executiv si cel mai mare actionar al companiei Yukos, a declarat saptamana trecuta ca decizia luata in aceasta primavara privind fuziunea cu compania rivala Sibneft, in cadrul careia Abramovic detine un pachet de 90%, a fost cea care a declansat anchetele respective.



In urma fuziunii, pachetul de actiuni controlat de Abramovich in cadrul grupului combinat s-ar reduce la numai 25%, ceea ce i-ar oferi acestuia noi optiuni de a-si lichida restul investitiilor.



Se crede ca Abramovic a mai purtat discutii cu grupuri petroliere occidentale cu privire la vanzarea pachetului detinut in Sibneft, aceste discutii sugerand faptul ca acesta va vinde pachetul respectiv indiferent daca fuziunea va avea loc sau nu.



La sfarsitul anului trecut, Sibneft i-a platit deja acestuia in secret un dividend de 1 miliard de dolari raportate la profiturile pe anul 2002. Luna trecuta, compania a anuntat ca-i va plari o suma de inca un miliard de dolari pe anul 2003, angajandu-se ca noul grup YukosSibneft sa plateasca 40% din profiturile nete obtinute in anii viitori.



Abramovic a devenit membru al parlamentului si apoi guvernator al regiunii arctice Chukotka, insa a aparut foarte rar in public. Millhouse Capital, compania ce-i administreaza activele, este inregistrata in Marea Britanie.



Fiind unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, Abramovic s-a dovedit a fi un investitor foarte inteligent, anul acesta vanzand deja un pachet de actiuni detinut in cadrul companiei aeriene de stat Aeroflot. Averea lui Abramovici este estimata la 7 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO