Business Internaţional

Achizitiile americane au majorat castigurile BNP Paribas

13.05.2005, 19:17 14

BNP Paribas SA, a doua mare banca din Franta, a anuntat o crestere de 56% a profitului pe primul trimestru al anului 2005, informeaza Bloomberg.

Rezultatul se datoreaza achizitiilor americane, scaderii datoriilor si vanzarii unor actiuni ale companiei de constructii Eiffage SA.

Profitul net a urcat de la 1,1 miliarde de euro pana la 1,72 miliarde de euro si a depasit astfel estimarile analistilor financiari intervievati de Bloomberg, care nu credeau ca profitul va putea urca peste 1,24 miliarde de euro.

Actiunile BNP Paribas au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii doi ani. Si asta dupa ce banca a inceput sa acorde credite de consum, sa faca atat investitii bancare, cat si investitii in actiuni ale diferitelor companii. De la inceputul acestui an actiunile BNP Paribas s-au apreciat cu 2,1%. Ieri, la bursa din Paris, o actiune BNP era cotata la 54,4 euro. Conducerea BNP Paribas se asteapta la o crestere si mai mare a profitului datorata dezvoltarii pe partea de retail

Veniturile companiei s-au majorat cu 19% in primul trimestru din acest an. Achizitiile facute anul trecut au avut o contributie de 140 milioane de euro la acestea. Banca a declarat ca a angajat peste 2.400 de oameni de la inceputul anului, din care 1.200 numai in Franta.

BNP Paribas a realizat, de asemenea, 11 achizitii in afara granitelor Frantei, printre care si North Dakota Community First Bancshares si USDB Bancorp din California.

"Strategia noastra este cat se poate de clara. Mizam pe achizitiile respective sa ne imbunatateasca pozitia in Europa si Statele Unite", declara directorul executiv al bancii.

BNP Paribas Capital a inregistrat o crestere a profitului inainte de aplicarea taxelor cu 56% pana la 337 milioane de euro, ca urmare a vanzarii pachetului de actiuni detinut in compania Eiffage. Excluzand rezultatele diviziei BNP Paribas Capital, venitul bancii franceze a sporit cu 13,7%.

In acelasi timp, datoriile bancii au ajuns la 103 milioane de euro, mai putin cu 62% decat in primul trimestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO