Business Internaţional

Acordul zonei euro nu ia în calcul o ameninţare majoră, susţin investitorii

 Acordul zonei euro nu ia în calcul o ameninţare majoră

Autor: Andreea Mindrila

11.12.2011, 15:25 981

Regulile bugetare mai stricte pentru cele 17 ţări din zona euro sunt considerate o măsură potrivită, dar investitorii se tem că acestea nu vor genera ceea ce zona euro are nevoie disperată, creştere economică mai puternică.

Analiştii spun că acest această omisiune înseamnă că semnalele pozitive de vineri de pe bursele de valori şi aprecierea monedei euro ar putea fi de scurtă durată, mai ales dacă agenţiile de evaluare decid să retrogradeze ratingurile ţărilor din Europa care sunt evaluate cu AAA, notează agenţia Thomson Reuters.

"Problema fundamentală cu care se confruntă cele mai afectate ţări europene este că ritmul de creştere al îndatorării este mult mai mare decât rata de creştere a economiei. Această problemă nu este recentă, totuşi, singurele soluţii pe care le avem sunt mai multă disciplină, mai multe măsuri de austeritate", spune Michael Cheah, care administrează un fond de venituri fixe de un miliard de dolari al companiei SunAmerica Asset Management din Jersey City, New Jersey.

Toate cele 17 ţări membre ale zonei euro au convenit vineri să elaboreze un nou tratat care va permite Bruxelles-ului să aplice o disciplină fiscală mai riguroasă, şi astfel guvernele nu vor mai putea se să sustragă implementării programelor nepopulare de austeritate.

Totuşi, investitorii sunt îngrijoraţi că astfel, ţărilor îndatorate precum Grecia,Spania, Italia şi altor economii lovite de criză le va fi aproape imposibil să aibă creştere economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO