Business Internaţional

Ce este deficitul structural la care se referă noua întelegere între ţările Uniunii Europene

Ce este deficitul structural la care se referă noua întelegere între ţările Uniunii Europene
09.12.2011, 14:37 8200

Veniturile si cheltuielile bugetare au o serie de componente care sunt influenţate de ciclul economic. In ceea ce priveşte veniturile bugetare, majoritatea componentelor acestora înregistrează fluctuaţii ciclice. Astfel, taxe si impozite de genul contribuţiilor la asigurările sociale, impozitul pe profit, taxa pe valoarea adăugata, impozitul pe venit sau accizele sunt puternic influenţate de poziţia economiei in ciclul economic. In ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, o categorie importanta a acestora - compensaţiile si platile pentru ajutorul de şomaj sunt influenţate de ciclicitatea activitatii economice. Soldul bugetului contribuie prin fluctuaţiile sale ciclice in mod automat in sensul netezirii" (engl. "smooth") fluctuaţiilor in cererea agregata si pe aceasta cale in ciclul economic.

Componente veniturilor si cheltuielilor bugetare care sunt influenţate de ciclul economic actioneaza astfel ca "stabilizatori automaţi" contribuind astfel la netezirea ciclului economic si scăderea volatilitatii output-ului agregat. Stabilizatorii automaţi pot acţiona atât pe partea de venituri cat si partea de cheltuieli a bugetului. Daca avem in vedere partea de venituri, in cazul in care economia se afla pe partea descendenta a ciclului economic (in recesiune), veniturile bugetare scad fiind colectate mai puţine taxe si impozite (acestea fiind influenţate de activitatea economica). Aceasta scădere a nivelului taxării stimulează cererea agregata prin creşterea veniturilor agenţilor, contribuind astfel la stimularea producţiei si in final la creşterea output-ului. In situaţia in care economia se afla intr-o perioada de boom a ciclului economic, veniturile bugetare cresc, ceea ce face ca veniturile agenţilor sa scadă contribuind astfel la limitarea expansiunii cererii agregate.

Daca avem in vedere partea de cheltuieli bugetare, stabilizatorii automaţi actioneaza de regula prin intermediul sistemului de compensaţii si ajutoare pentru şomeri. Astfel, in cazul in care economia este in recesiune si creste rata şomajului, creşterea compensaţiilor si ajutoarelor de şomaj stimulează cererea agregata, iar in cazul unui boom economic, scăderea acestor ajutoare limitează expansiunea cererii agregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO