Business Internaţional

Actionarii nu il mai vor pe presedintele Telecom Italia

06.04.2007, 21:21 15

Viitorul companiei Telecom Italia e pus in pericol de incercarile actionarului majoritar de a-l exclude pe actualul presedinte din consiliul de administratie la numai trei zile de la oferta companiilor AT&T si Movil de achizitionare a unui important pachet de actiuni in cadrul companiei italiene de telefonie.
Compania Olimpia, care detine 18 procente din capitalul Telecom Italia, a omis numele lui Guido Rossi, presedintele Telecom Italia, de pe lista cu propunerile de noi membri in cadrul consiliului de administratie, scrie cotidianul International Herald Tribune.
Actionarii Telecom Italia vor alege in cadrul sedintelor din 15 si 16 aprilie un nou consiliu de administratie, presedintele fiind ales din randul membrilor.
Rossi a fost directorul autoritatii de reglementare a bursei italiene, iar reputatia sa de impartialitate in timpul conflictelor l-a tinut departe de scandalurile care au afectat compania Telecom Italia in ultimul an.
Excluderea lui Rossi de pe lista candidatilor pentru consiliul de administratie este una dintre masurile luate de Pirelli, compania care controleaza Olimpia, in contextul intensificarii competitiei pentru preluarea companiei Telecom Italia. Presedintele companiei Pirelli, Marco Tronchetti Provera, a demisionat din functia de presedinte al Telecom Italia anul trecut dupa o discutie aprinsa legata de strategiile de dezvoltare ale companiei.
Recent, companiile AT&T din SUA si Movil cu sediul in Mexic au facut o oferta de 4,5 miliarde de euro, pentru a achizitiona doua treimi din compania Olimpia, dar politicienii italieni au privit oferta cu scepticism, iar membrii importanti ai guvernului condus de Romano Prodi s-au aratat dispusi sa blocheze tranzactia.
Chiar daca primul-ministru Romano Prodi nu facut comentarii legate de tranzactie, presa din Italia a anuntat ca exista posibilitatea ca unele dintre cele mai importante banci italiene sa se uneasca si sa faca o contraoferta, in care vor fi implicati in principal investitori autohtoni, fapt care va fi considerat favorabil de guvernanti.
Niall Hickey, purtator de cuvant al AT&T din Londra, a refuzat sa comenteze referitor la propunerile pe care le-au facut cei de la Olimpia pentru consiliul de administratie al Telecom Italia.
In calitate de actionar majoritar, Olimpia are dreptul de a numi patru cincimi din membrii consiliului de administratia. Chiar daca lista intocmita de cei de la Olimpia il exclude pe Rossi, care a fost presedintele Telecom Italia timp de sapte luni, actualul vicepresedinte, Carlo Buora, si directorul executiv, Riccardo Ruggiero, sunt propusi pentru pozitiile de membri in consiliul de administratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO