Business Internaţional

Acţiunile băncii italiene Monte dei Paschi scad, după ce purtătorul de cuvânt a fost găsit mort

Acţiunile băncii italiene Monte dei Paschi scad, după...

Autor: Marius Oncu

07.03.2013, 14:41 846

Cotaţia băncii a scăzut cu până la 2% în primele ore ale şedinţei bursiere, potrivit CNBC.

Corpul lui David Rossi, fost şef al diviziei de comunicare a băncii, a fost găsit pe o stradă din spatele sediului băncii, în dreptul unei ferestre deschise, a declarat un martor pentru agenţia Reuters, citată de CNBC. Potrivit unei surse judiciare, procurorii investighează dacă Rossi, cunoscut ca un profesionist rezervat şi foarte serios, s-a sinucis.

Născut în 1961, Rossi a fost în perioada 2001-2006 purtător de cuvânt la fundaţia Banca Monte dei Paschi di Siena, cel mai mare acţionar al băncii. Când Giuseppe Mussari, preşedintele fundaţiei, a devenit preşedinte al băncii în 2006, Rossi l-a urmat pe acesta la instituţia de credit.

Autorităţile italiene verifică o serie acuzaţii care îl indică pe Mussari drept responsabil de inducerea în eroare a autorităţilor de reglementare, manipularea pieţei şi transmiterea de informaţii false la achiziţia băncii Antonveneta în 2007.

Rossi, care nu era cercetat de poliţie, s-a aflat printre mai multe persoane ale căror locuinţe şi birouri au fost percheziţionate în luna februarie, parte a anchetei privind achiziţia Antonveneta şi pierderile ulterioare legate de instrumente financiare derivate complexe.

Procuratura italiană a deschis recent o anchetă la Monte dei Paschi di Siena privind folosirea de informaţii confidenţiale în tranzacţii cu acţiuni ale băncii (insider trading) şi a efectuat percheziţii în mai multe oraşe.

Cercetările marchează o extindere a unei investigaţii referitoare la mascarea pierderilor de către cea mai veche bancă din lume, înainte ca aceasta să fie nevoită să ceară un ajutor de urgenţă din artea guvernului italian.

Acţiunile Monte dei Paschi au scăzut cu peste 30% la bursa din Milano după 17 ianuarie, când Bloomberg a relatat că banca a efectuat tranzacţii cu instrumente derivate împreună cu Deutsche Bank, în 2008, numite "Project Santorini", care au mascat pierderile Monte dei Paschi, înainte ca instituţia financiară că ceară sprijinul guvernului, anul următor.

Directorul general Fabrizio Viola şi preşedintele Alessandro Profumo, numiţi în 2012 pentru redresarea băncii, au obţinut recent 4,1 miliarde de euro de la statul italian pentru consolidarea capitalului.

La începutul lunii februarie, Monte dei Paschi a anunţat o pierdere de 730 milioane de euro după reanalizarea tranzacţiilor cu derivate din 2008 şi 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO