Business Internaţional

Actiunile companiilor din sectorul auto european scad

06.02.2007, 17:23 12

Valoarea actiunilor companiilor din sectorul auto european a scazut dupa ce Faurecia, cel mai mare producator de interioare auto din regiune, a anuntat o crestere neasteptata a pierderilor in urma reducerii valorii unor active pentru al doilea an consecutiv, relateaza Bloomberg.
Actiunile PSA Peugeot Citroen, care detine 70% din Faurecia, au scazut si ele cu 1,1%, pana la 50,65 euro. Renault, al doilea mare producator francez de automobile, a scazut cu 1,6%, pana la 90,35 euro, in timp ce DaimlerChrysler, al doilea mare producator de automobile de lux din lume, a pierdut 0,9% din valoarea actiunilor, pana la 48,11 euro.
"Piata este lipsita de vigoare. Sunt multe probleme de productie, iar modelele se invechesc", a declarat Bruno Ducros, manager de fond in cadrul Cardif Asset Management.
Actiunile Ryanair Holdings au inregistrat cea mai semnificativa crestere din ultimii doi ani, de 6,5% pana la 11,95 euro, dupa ce compania si-a revizuit in sus proiectiile privitoare la rezultatele pe intregul an in urma cresterii peste asteptari a castigurilor obtinute. Profitul net obtinut de companie pe trimestrul incheiat pe 31 decembrie a crescut pana la 47,7 mil. euro, depasind media estimarilor analistilor, de 21 milioane de euro.
BHP Billiton s-a confruntat cu cea mai drastica scadere a valorii actiunilor din intregul sector al companiilor miniere in urma scaderii preturilor la cupru in Asia.
Actiunile companiilor din sectorul energetic au avansat, in frunte cu BP, dupa ce preturile la petrol au incheiat saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din acest an.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut mai putin de 0,1%, pana la 378,83 de puncte. Indicele Stoxx 50 a scazut si el cu mai putin de 0,1%, in timp ce Euro Stoxx 50, care monitorizeaza evolutia celor 13 tari care au adoptat moneda euro, a scazut cu 0,1%. Actiunile companiilor europene au crescut saptamana trecuta, atingand din nou cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, dupa ce speculatiile privitoare la posibile preluari au impins in sus castigurile retailerilor si companiilor de constructii. Cresterea actiunilor europene a fost impulsionata si de semnalele emise de banca centrala americana (Fed) cu privire la faptul ca expansiunea economiei tarii nu este insotita de o crestere a ratei inflatiei.
Actiunile americane au inregistrat cea mai semnificativa crestere saptamanala din august pe fondul increderii ca cheltuielile consumatorilor vor impulsiona cresterea economiei si profiturilor fara a alimenta inflatia. In Asia, actiunile au scazut de la cel mai ridicat nivel din noua luni pe fondul speculatiilor conform carora G7 ar putea exercita presiuni in sensul unui yen mai puternic.
Indicii nationali au scazut in 11 din cele 16 piete vest-europene. Indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 0,1%, ca si indicele francez CAC 40. Indicele german DAX a pierdut 0,2 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO