Business Internaţional

Acţiunile de pe bursele din întreaga lume au atins luni minimul ultimelor 12 săptămâni

 Acţiunile de pe bursele din întreaga lume au atins luni minimul ultimelor 12 săptămâni din cauza temerilor legate de evoluţia economiei mondiale

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2011, 15:44 430

Acţiunile de pe bursele din întreaga lume au atins luni minimulultimelor 12 săptămâni, investitorii fiind descurajaţi de dateprivind economia chineză care alimentează îngrijorările legate decreşterea economică slabă la nivel global, scrie Reuters.

Euro s-a devalorizat la un nivel record în raport cu franculelveţian, preferat de investitorii care vor să se protejeze în faţariscurilor, iar costul asigurării obligaţiunilor suverane greceştiîmpotriva defaultului a urcat la cel mai ridicat nivel din istorie.Investitorii se tem că eforturile liderilor europeni de a ajunge laun acord privind un al doilea pachet de salvare pentru Grecia şiplanurile de a implica sectorul privat vor sfârşi prin declanşareaunui default tehnic pentru statul elen.

"Criza datoriilor greceşti se va înrăutăţi, probabil", a afirmatDavid Coombs, analist la fondul de investiţii RathboneBrothers.

Acţiunile din statele emergente au pierdut 0,3% din valoare,însă titlurile celor mai mari companii europene au urcat cu0,3%.

Acţiunile de pe bursele din China au încheiat şedinţa la minimulultimelor patru luni şi jumătate, afectate de îngrijorări legate deimpactul înăspririi politicii monetare asupra economiei, unuldintre principalele motoare de creştere la nivel mondial. Creştereavolumului de bani din economia chineză a încetinit în mai laminimul ultimelor 30 de luni, iar băncile au acordat mai puţineîmprumuturi decât s-a anticipat. Exporturile către SUA şi UE auatins cele mai scăzute niveluri de după 2009.

În aceste condiţii, indicele MSCI al acţiunilor companiilor dinîntreaga lume a atins cea mai slabă valoare de după mijlocul luniimartie. Indicele este pe punctul de a pierde tot ce a câştigat în2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO