Business Internaţional

Administraţia SUA încearcă să minimalizeze revizuirea ratingului

Autor: Marius Oncu

18.04.2011, 20:52 35

Preşedinţia Statelor Unite a încercat să minimalizeze efectelerevizuirii perspectivei ratingului ţării de la stabilă la negativă,susţinând că decizia agenţiei Standard&Poor's (S&P) estemotivată politic şi nu trebuie luată în serios, transmiteReuters.

Momentul anunţului S&P estenepotrivit pentru Casa Albă, venind într-un moment în carepreşedintele Obama încearcă să reia iniţiativa în dezbaterileprivind deficitul bugetar.

Obama a prezentat, săptămânatrecută, un plan de a reduce deficitul bugetar cu 4.000 de miliardede dolari pe parcursul a 12 ani, pentru a convinge pieţelefinanciare că Statele Unite abordează serios problemelefiscale.

S&P a revizuit, luni,perspectiva ratingului suveran "AAA", maxim posibil, al StatelorUnite de la stabilă la negativă, întrucât există riscul capoliticienii americani să nu ajungă la un acord pentru a rezolvaproblemele fiscale ale ţării.

"Nu cred că ar trebui să facemprea mare caz din asta. S&P a luat o decizie din raţiunipolitice", a afirmat, la postul de televiziune MSNBC, AustanGoolsbee, economist al Casei Albe.

Oficialul american a lăudat agnţiade rating rivală Moody's, care a afirmat că direcţia politiciifiscale a SUA este "pozitivă" pentru ratingul ţării.

"Se pare că Moody's şi alţii nu aufost de acord cu acestă evaluare (a S&P, n.r.)", a spusGoolsbee.

Declinul bursei americane s-aaccentuat în prima parte a şedinţei, indicii Dow şi Nasdaq pierzând2%.

Pe pieţele materiilor prime,preţul petrolului a scăzut cu peste doi dolari, din cauzaînrăutăţirii perspectivei ratingului SUA. Ţiţeiul tranzacţionat înStatele Unite a coborât cu 2,6 dolari, la 107,3 dolari până la14:41 GMT, după ce a atins un minim al şedinţei de 106,7 dolari.Petrolul Brent, comercializat la Londra a scăzut cu 2 dolari, la121,45 dolari.

Aurul a atins, luni, un nou nivelrecord, peste 1.498 dolari pe uncie, după decizia S&P, încontextul orientării investitorilor către plasamente cu un gradridicat de siguranţă. Cotaţia aurului pe piaţa spot a avansat la1.497,2 dolari, faţă de 1.483,75 vineri, în timp ce preţul dincontractele futures cu livrare în iunie a avansat cu 7,6 dolari, la1.493,6 dolari, după ce a atins, luni, un maxim record de 1.498,6dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO