Business Internaţional

Adrian Ţuţuianu: Bugetul SRI pe 2017, redus cu 10%; am convenit că acoperă minimul necesar

Adrian Ţuţuianu: Bugetul SRI pe 2017, redus cu 10%; am...

Autor: Liviu Dadacus

25.01.2017, 20:50 386

''Eu cred că un buget trebuie să răspundă la două cerinţe: pe de o parte să asigure resursele necesare pentru funcţionarea instituţiei. În al doilea rând, un buget trebuie să ţină cont şi de resursele pe care le are la un moment dat o ţară, pentru că, sigur, nevoile, sunt multe. Cifra pe care o avem azi, comunicată de ministerul de Finanţe, a fost revizuită zilele acestea, bugetul SRI va fi undeva cu 9,4% - 10% mai mic decât bugetul în execuţie al anului precedent'', a spus Ţuţuianu.

El a precizat că, deşi solicitările SRI au fost mai mari, fiind solicitate fonduri pentru activităţi operative, pensii şi salarii, s-a convenit că acest buget acoperă minimul necesar de funcţionare.

La rândul său, directorul SRI, Eduard Helllvig, a precizat că a explicat comisiei modul de fundamentare a bugetului solicitat de Serviciu.

''Ştiu, sunt conştient că există în dezbaterea publică o percepţie cu privire la bugetul SRI. Sunt, la fel ca şi dumneavoastră, atent la orice lucru cu privire la ceea ce înseamnă banul public. Am pus accent pe următoarele coordonate: amplificarea ameninţărilor ce ţin de terorism, contraspionaj, crimă organizată şi agresiuni cibernetice. Toate aceste lucruri au generat o solicitare sau, mai exact, o suprasolicitare a Serviciului, cu impact direct asupra bugetului instituţiei'', a subliniat directorul SRI.

Potrivit acestuia, calitatea de membru NATO din care facem parte ne obligă să participăm la asigurarea securităţii colective şi consumă o sumă semnificativă a bugetului SRI.

''SRI, împreună cu celelalte instituţii de intelligence din România – SIE şi Direcţia de Informaţii Militare – este al doilea contributor pe segmentul de analiză la NATO, după Statele Unite. Este un efort pe care-l facem zi de zi, astfel încât decidenţii NATO să ia deciziile în cunoştinţă de cauză şi în cunoştinţă de interesele strategice ale statului român'', a adăugat Hellvig.

El a spus că o mare parte din bugetul SRI merge la pensii şi salarii.

''Trebuie să vă spun: ca să suplinim ce fac alte servicii cu tehnologie avansată şi extrem de costisitoare, SRI o face cu angajaţi. asta presupune costuri şi asta, din păcate pentru securitatea naţională, presupune un efort bugetar adecvat'', a menţionat Hellvig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO