Business Internaţional

Aker Kvaerner a incheiat primul trimestru in pierdere

13.05.2003, 00:00 16

Grupul norvegian de constructii Aker Kvaerner a anuntat, ieri, ca a inregistrat o pierdere neimpozitata peste asteptari, in primul trimestru al anului, deficitul fiind de 38 de milioane de coroane norvegiene (5,56 milioane de dolari.
Prin comparatie, in primele trei luni din 2002, compania a raportat un profit de 98 de milioane de dolari. Previziunile financiare pentru primul trimestrul al anului curent vizau un deficit de numai 15 milioane de coroane suedeze.
Cele mai bune rezultate au fost inregistrate la diviziile de Petrol si Gaze (Oil & Gas - O&G) si cea din industria de constructii navale.
Veniturile operationale ale grupului au totalizat 9,31 miliarde de coroane, in scadere fata de cele 10,23 miliarde de coroane, raportate in perioada ianuarie-martie 2002.
Compania a precizat ca toate operatiunile au raportat castiguri, in primul trimestru al anului.
Divizia de Inginerie si Constructii (Engineering & Construction - E&C) a consemnat un profit de 35 de milioane de coroane. Veniturile obtinute prin astfel de operatiuni au contribuit cu 28% la cifra globala.
In domeniul constructiilor navale, grupul a obtinut un profit de 136 milioane de coroane norvegiene. Compania nu a primit nici o comanda, in primele trei luni ale anului.
In primele trei luni ale anului, Aker Kvaerner a finalizat vanzarea participatiei la Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nucleare (FECNE) din Bucuresti, precum si operatiunile Hangfa (China). De asemenea, compania a incheiat acorduri privind vanzarea unor active din Stavanger si Aberdeen. Aceste tranzactii echivaleaza cu un capital de 440 milioane de coroane norvegiene, din care mai mult de jumatate a fost obtinut in primul trimestru.
Aker Kvaerner si-a diminuat personalul, in perioada mentionata, fie prin vanzarea unor operatiuni, fie prin ajustarea capacitatii de productie. La sfarsitul lunii martie, numarul angajatilor era cu 2.800 mai mic decat la inceputul anului, respectiv de 30.070.
In pofida deficitului operational, conducerea companiei si-a exprimat optimismul ca numarul de comenzi anticipate vor stimula rezultatele din a doua jumatate a anului.
Valoarea comenzilor primite in primul trimestru a fost de 10,5 miliarde de coroane, Kvaerner reusind sa atraga cateva contracte importante. "Profiturile vor fi nesatisfacatoare, in primul semestru, din cauza dificultatilor de pe piata internationala si ca efect al numarului scazut de comenzi primite in 2002. Situatia se va imbunatati in a doua parte a anului, cand vom incasa veniturile aferente noilor contracte", a precizat compania.
Pentru 2003, compania spera sa obtina un profit operational inainte de cheltuielile de amortizare (EBITDA) similar cu cel de anul trecut, de 723 milioane de coroane norvegiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO