Business Internaţional

Algoritmul norocos: Cum au câştigat un profesor cu o grupă de studenţi 3,5 milioane de dolari la loterie

 Algoritmul norocos: Cum au câştigat un profesor cu o grupă de studenţi 3,5 milioane de dolari la loterie

Foto: AFP

Autor: Octavian Calei

04.08.2012, 11:24 6233

Un profesor de la MIT (Massachusetts Institute of Technology, facultate privată de cercetare din Cambridge, SUA) a descoperit împreună cu studenţii săi un algoritm norocos care le-a adus venituri de 3,5 milioane de dolari (2,8 mil. euro) în şapte ani de când joacă la loteria statului, "Cash WinFall", scrie Business Insider.

În ianuarie 2005, profesorul James M. Harvey căuta un nou proiect când i-a venit ideea "să-şi măsoare forţele" cu loteria statului, Cash WinFall. În câteva zile el a descoperit "fisura" în algoritmul loteriei. El a organizat un grup care a cumpărat 500 de bilete în valoare de 2 dolari de la retailerii din zonă. Harvey a intitulat operaţiunea sa "Random Strategies LLC", după clădirea MIT unde schema a fost pregătită. Unul dintre acele bilete au nimerit 4 din 6 numere câştigătoare, aducând un venit de 2.364 de dolari. Alte câteva bilete câştigătoare cu 3 din 6 numere au adus un câştig total de aproape 3.000 de dolari, deci au reuşit să facă 2.000 de dolari cu o cheltuială de 1.000 de dolari.

În următorii şapte ani, proiectul a devenit o preocupare full-time pentru profesorul Harvey şi câţiva alţi absolvenţi MIT. Deşi operaţiunea necesită o muncă migăloasă - completarea tuturor biletelor şi formularelor de impozit, s-a dovedit că se merită.

Loteria "Cash WinFall" presupune cumpărarea unui bilet de 2 dolari şi alegerea unui grup de 6 cifre între unu şi 46. Potul cel mare este limitat la două milioane de dolari. Dacă se cumulează 2 mil. de dolari şi nimeni nu a găsit combinaţia celor şase numere, banii sunt distribuiţi treptelor inferioare de câştiguri. Probabilitatea de a găsi combinaţia celor şase numere este de unu la 9.366.819. Însă probabilitatea de a nimeri cinci numere câştigătoare este de unu la 39.000, o "portiţă" destul de mare pentru cineva care ar vrea s-o exploateze cumpărând mai multe bilete.

Raportul biroului inspectoratului general Massachusetts arată că grupul lui Harvey a pariat între 17 şi 18 milioane de dolari la Cash WinFall şi estimează că a câştigat în plus cel puţin 3,5 milioane de dolari fără taxe, adică între 20,5 - 21,5 mil. de dolari, presupunând că a avut profituri înainte de impozitare, de minim 20% din sumele pariate în cei şapte ani de când participă la loterie.

Viaţa domnului Harvey însă nu s-a schimbat dramatic în urma participării consecvente la loterie. Când a început să joace, în 1995, avea un automobil Chevrolet Corsica pe care l-a cumpărat cu 500 de dolari de la o licitaţie. Când grupul MIT a început să câştige, el şi-a schimbat maşina pentru un Nissan Altima din 1999, destul de uzat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO