Business Internaţional

Allianz ar putea "divorta" de Dresdner Bank, dar se gandeste la o relatie cu Societe Generale

25.06.2007, 18:39 21

Grupul german de asigurari Allianz si banca franceza Societe Generale analizeaza posibilitatea de a stabili un parteneriat, inclusiv printr-un schimb de actiuni, dar in acelasi timp Allianz se gandeste sa renunte la Dresdner Bank, pe care a incercat timp de sase ani sa o restructureze.
Potrivit unor surse din interiorul celor doua grupuri financiare, citate de publicatia germana de afaceri WirtschaftsWoche, informatiile privind aranjamentul cu Societe Generale au fost confirmate de un membru al consiliului de supraveghere al Allianz.
In baza acestei colaborari, Allianz ar putea prelua operatiunile de asigurari din Franta ale Societe Generale, in vreme ce grupul francez ar obtine o participatie la divizia bancara a Allianz, Dresdner Bank, se arata in articol.
Banca franceza este prezenta in Romania prin BRD-Groupe Societe Generale (numarul doi pe piata), precum si prin alte activitati, cum ar fi leasing sau brokeraj, in timp ce Allianz a intrat pe piata romaneasca in anul 2000, cand a cumparat un pachet de 51,6% din actiunile societatii Asigurari Ion Tiriac, devenind cea mai mare companie de pe piata.
Cu sase ani in urma, Allianz a platit aproape 21 miliarde de dolari pentru Dresdner Bank pentru a crea o companie cu operatiuni in sectorul bancar si al asigurarilor. Acum, actiunile Allianz cresc pe fondul speculatiilor privitoare la posibilitatea ca cea mai mare companie europeana de asigurari sa urmeze exemplul DaimlerChrysler incercand o despartire de Dresdner, scrie Bloomberg.
Dresdner reprezinta o tinta atractiva in contextul nivelului record al activitatilor de fuziuni din sectorul bancar european si al reluarii cresterii economiei germane, indica analistii Goldman Sachs Group Inc. in cadrul unei note catre investitori. Acestia estimeaza ca o reevaluare a Dresdner va contribui la o crestere a valorii actiunilor Allianz pana la 203 euro in anul urmator, cu 14% peste pretul actual.
Desi CEO-ul Michael Diekmann declara nu mai tarziu de luna februarie ca Allianz si Dresdner raman impreuna, unii investitori se asteapta la o schimbare de atitudine din partea acestuia, exact dupa cum s-a intamplat in cazul Daimler. Cu banii rezultati in urma despartirii de Dresdner, Allianz ar putea returna capital actionarilor si achizitiona companii de asigurare din Europa si Asia.
"Orice schimbare de atitudine din partea Allianz ar impulsiona actiunile acesteia. Actiunile Allianz se numara printre cele mai ieftine din sectorul european al asigurarilor", spune Ernst Konrad, din cadrul BayernInvest.
Actiunile Allianz sunt tranzactionate la de 8,8 ori castigurile, comparativ cu un raport de 12,8 in cazul Axa SA, situata pe locul doi in sectorul european al asigurarilor, si media de 10,7 in cazul indicelui Europe 500 Insurance. Actiunile au avansat cu 8,9% in ultimele doua saptamani pe fondul speculatiilor privitoare la posibilitatea ca Allianz sa decida o vanzare partiala sau in intregime a Dresdner.
Pana acum, Dresdner nu a avut o contributie pozitiva in ceea ce priveste rezultatele Allianz. Allianz a cumparat Dresdner cu intentia de a comercializa mai multe produse de asigurare prin intermediul sucursalelor acesteia. Pe fondul cresterii pierderilor legate de imprumuturi in cazul Dresdner si declinului pietelor de actiuni, Allianz a inregistrat prima pierdere anuala de la cel de-al doilea razboi mondial in 2002.
Spre deosebire de Chrysler, totusi Dresdner nu mai este pe pierdere. Astfel, aceasta ar reprezenta o achizitie interesanta pentru o banca europeana care incearca sa-si intareasca prezenta in Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO