Business Internaţional

Alstom si-ar putea vinde cea mai rentabila divizie cu 1,7 mld. euro

28.02.2003, 00:00 21

Grupul francez Alstom urmeaza sa anunte in curand vanzarea activitatilor sale cele mai rentabile, de transmisie si distributie, evaluate la un pret de 1,5-1,7 miliarde de euro, cu scopul de a-si accelera procesul de reducere a datoriilor, potrivit cotidianului Les Echos.
Un purtator de cuvant al grupului a declarat ca "zvonurile din piata" nu vor fi comentate pana la viitoarea conferinta de presa, din 12 martie.
Cu toate acestea, el a adaugat ca "Alstom confirma ca soliditatea bilantului ramane prioritatea sa centrala si ca vanzarile sunt o parte semnificativa a strategiei anuntate in martie 2002".
In cazul in care se va adeveri, operatiunea va ridica semne de intrebare cu privire la profunzimea reala a crizei financiare pe care o traverseaza Alstom. Divizia sa de transmisie si distributie (T&D ) este de departe cea mai profitabila din cele sase pe care le are grupul. Analistii se asteptau mai degraba la vanzarea diviziei de transporturi.
Programul anuntat in prima parte a anului trecut de Alstom prevedea vanzarea de active industriale in valoare de un miliard de euro si de active imobiliare in valoare de 600 milioane de euro.
Divizia T&D, cu o forta de munca de circa 33.000 de salariati, furnizeaza echipamente si servicii pentru transmisia si distributia de electricitate de la centrale catre consumatori, indiferent ca este vorba despre companii sau despre persoane fizice.
Mai multe grupuri de investitori privati sunt incluse printre cei mai probabili cumparatori, dar General Electric, Emerson, Toshiba si Mitsubishi ar putea fi interesate de asemenea, potrivit surselor citate de Les Echos.
In urma informatiilor vehiculate de presa, actiunile Alstom, care au inchis sedinta de miercuri la un pret de 2,97 euro, au fost suspendate de la tranzactionare joi, din cauza cresterii excesive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO