Business Internaţional

Altria: ce scoate din tutun cheltuieste pe Kraft

22.07.2004, 00:00 18

Altria conteaza pe buna performanta financiara a afacerii sale Philip Morris din sectorul tutunului pentru a compensa scaderea profitului diviziei Kraft Foods, scrie Financial Times.
Profitul celui de-al doilea trimestru a urcat cu 7,8%, de la nivelul de 2,44 de miliarde de dolari, sau 1,20 de dolari per actiune, la 2,63 de miliarde de dolari , sau 1,28 de dolari per actiune. Acest fapt a fost influentat semnificativ de taxele favorabile si un dolar mai slab. Incasarile au crescut cu 10,5%, atingand 23 de miliarde de dolari.
Cifrele castigurilor includ o cheltuiala de 13 centi per actiune legata de restructurarea intreprinsa la compania Kraft, din care Altria detine 84%. Mai sunt aici cuprinse si costurile unui acord recent de combatere a contrabandei intre Philip Morris International si Uniunea Europeana. Rata scazuta a taxelor a determinat insa majorarea castigurilor cu 15 centi per actiune, in timp ce fluctuatiile valutare au mai adaugat 5 centi.
Philip Morris USA, divizia locala Altria din domeniul tutunului, si-a intensificat in ultimii doi ani cheltuielile promotionale in incercarea de a neutraliza amenintarea venita din partea asa numitelor "marci cu discount mare", care au preluat mai mult de 10% din piata nordamericana.
Strategia de reduceri ale pretului au impins castigurile intr-un declin pe mai multe trimestre. Se pare insa ca s-a reusit stoparea acestui proces, Philip Morris anuntand marti majorarea cotei din piata de retail a tigaretelor cu 1,3 puncte procentuale fata de anul trecut, ajungand la o parte de 49,8% din piata.
Marlboro, marca premium a companiei, si-a marit cota de piata cu 1,8 puncte procentuale, la 39,6%, desi alte marci precum Parliament sau Virginia Slims au inregistrat o scadere a popularitatii.
Majorarile cotelor de piata au propulsat compania la o crestere de 19,6% a venitului operational, atingand nivelul de 1,2 miliarde de dolari, desi cifra de anul trecut a fost influentata de cheltuieli de 182 milioane de dolari asociate unui acord oficial cu furnizorii de tutun.
Philip Morris International a continuat sa resimta declinul cu doua cifre al volumului vanzarilor din Franta, Germania si Japonia, cauzat de majorari ale taxelor la tigari. Volumurile transporturilor s-au majorat cu 2,8% dar aproape toate cresterile au venit din achizitii.
Venitul operational a scazut cu 8,4%, atingand nivelul de 1,5 miliarde de dolari, aceasta in pricipal datorita costurilor de 250 milioane de dolari asociate acordului cu UE.
Martin Feldman, analist din domeniul tutunului la firma Marril Lynch, a declarat ca rezultatele financiare Altria arata "o buna rata de crestere a veniturilor si intarirea afacerii cu tutun din SUA".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO