Business Internaţional

Americanii consuma pe rupte

14.03.2005, 00:00 19

Deficitul comercial al Statelor Unite s-a extins cu 2,6 mld. dolari (1,9 mld. euro), pana la 58,3 mld. dolari (43,5 mld. euro), in luna februarie, ca urmare a amplificarii cererii consumatorilor americani pentru bunuri de import, informeaza Financial Times.


O deteriorare si mai accentuata a balantei comerciale a SUA a fost atenuata prin reducerea costurilor la importurile de petrol.


Daca preturile la titei vor mai urca din nou pana la niveluri record, economistii estimeaza ca deficitul american ar putea ajunge in curand la peste 60 mld. dolari pe luna. "La o prima vedere, aceste cifre arata prost, dar la o analiza detaliata situatia se dovedeste a fi mult mai grava", spune Alan Ruskin, director de cercetare la firma de consultanta economica 4Cast. "Slabirea dolarului nu pare a fi avut nici un efect asupra restrangerii deficitului bugetar", a adaugat el.


Expansiunea deficitului a determinat cativa analisti sa isi revizuiasca descrescator previziunile de crestere economica. Morgan Stanley si-a redus estimarile pentru acest an cu privire la cresterea economiei americane de la 4,5% la 4%. Importurile de bunuri de larg consum au avansat cu 2 mld. dolari, pana la un nivel record de 34,6 mld. dolari, printr-o intensificare a cererii pentru electronice, articole vestimentare si mobila. Importurile totale ale SUA au crescut cu 1,9%, fata de luna anterioara, pana la 159,1 mld. dolari, in timp ce ritmul de crestere a exporturilor a fost de doar 0,4%, exporturile inregistrand o valoare de 100,8 mld. dolari.


Cel mai important decalaj comecial il inregistreaza americanii din afacerile cu China. Luna trecuta deficitul din comertul cu China a ajuns la 15,2 mld. dolari, de la 11,5 mld. dolari in ianuarie 2004.
marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO