Business Internaţional

Anticiparea reducerii productiei duce la scumpirea petrolului

31.03.2004, 00:00 14



Preturile la petrol pe pietele internationale au consemnat ieri un val de cresteri pe masura ce Arabia Saudita a confirmat decizia OPEC de diminuare a cotelor de productie incepand cu 1 aprilie, relateaza Washington Post.



Ali al-Naimi, ministrul saudit al petrolului, a declarat ca preturile ridicate din ultima perioada au fost rezultatul cresterii economice, cererii puternice, dar si a tranzactiilor speculative. "Aruncarea unei cantitati tot mai mari de petrol pe piata, la nivelul curent al preturilor, are implicatii distructive," a avertizat Naimi in cadrul unei conferinte desfasurate la Viena. "O cantitate mai mare de petrol inseamna caderea preturilor, lucru pe care noi nu il dorim."



Cotat la un nivel de 35,25$ pe baril inaintea declaratiilor lui Naimi, petrolul a urcat in sedinta de marti, pe bursa din New York, la 35,65$ pe baril. Pe piata londoneza, pretul petrolul s-a apreciat cu 20 de centi, ajungand la 31,94$/baril. In ultimile 12 luni, pretul petrolului a consemnat o apreciere de 18%, urcand la inceputul acestei luni la maxima ultimilor 13 ani, de 38,50$ pe baril.



Reprezentantii OPEC, care se vor intalni in cursul zilei de azi, vor lua o decizie referitoare la diminuarea cotelor de productie cu 1 milion de barili pe zi incepand cu 1 aprilie, ca urmare a reducerii cererii determinate de inceperea sezonului cald.



Cotele reduse de productie au fost stabilite in cadrul reuniunii din februarie a OPEC.



Naimi a mai declarat ca Arabia Saudita este decisa sa puna in aplicare noile cote la temenul stabilit, manifestandu-si increderea ca si ceilalti membri vor proceda la fel. De regula, producatorii din Orientul Mijociu isi informeaza cu o luna in avans clientii in legatura cu modificarea cantitatii de petrol furnizate.



Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite au declarat luni, in cadrul unei conferinte, ca cotele stabilite in februarie nu sunt obligatorii si pot fi reanalizate.



Chakib Khelil, ministrul algerian al energiei si mineritului, s-a aratat la randul lui ingrijorat de nivelul ridicat al preturilor, pe care insa nu l-a pus pe seama unei reduceri in nivelul productiei.





Jocul petrolului e facut de razboi si speculatori



Printre factorii care au condus la scumpirea excesiva a petrolului din ultimile luni s-a numarat si razboiul din Irak, in urma caruia, datorita numeroaselor sabotaje si distrugeri, productia irakiana a scazut la cote extrem de modeste. Cererea puternica venita din partea unor state precum China si Statele Unite au sustinut de asemenea acest trend ascendent, afirma analistii.



Fondurile mari de investitii, alaturi alti investitori intitutionali majori a caror putere financiara le permite sa influenteze pretul, au mizat in ultimele saptamani, la bursele de marfuri, pe o scumpire a petrolului. Majoritatea contractele futures incheiate pe aceste burse au fost de cumparare.





Mexicul protesteaza



Mexicul nu va da curs cererii OPEC de reducere a cotelor de productie stabilite pentru data de 1 aprilie, au afirmat o serie de persoane apropiate autoritatilor mexicane.



Mexicul este ingrijorat iminenta unor represalii din partea Statelor Unite, cel mai mare client al tarii din America Latina, in situatia in care va consimti sa reduca produtia.



Desi nu este membru OPEC, Mexicul a colaborat pe parcursul ultimilor cinci ani cu organizatia petroliera.  gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO