Business Internaţional

Anunţul făcut de Tesla: Ce se întâmplă cu preţurile maşinilor vândute în SUA şi Europa

Anunţul făcut de Tesla: Ce se întâmplă cu preţurile...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.01.2023, 23:28 964

Tesla a redus preţurile vehiculelor sale electrice în Statele Unite şi Europa cu până la 20%, extinzând strategia de reduceri agresive după ce a ratat estimările Wall Street pentru livrările din 2022, raportează Reuters.

Măsura, care a provocat o scădere de 3,8% a acţiunilor Tesla la Frankfurt, a venit după ce directorul general Elon Musk a avertizat că perspectiva recesiunii şi a creşterii ratelor dobânzilor ar putea servi ca platformă a scăderii preţurilor pentru a susţine volumul în detrimentul profitului.

Scăderea preţurilor pe principalele pieţe ale Tesla marchează o inversare a strategiei pe care producătorul auto a urmărit-o în 2021 şi 2022, când comenzile de vehicule noi au depăşit oferta. Musk a recunoscut anul trecut că preţurile au devenit „jenant de mari" şi ar putea afecta cererea.

Reducerile de preţuri din SUA, anunţate joi, la sedanul Model 3 şi la SUV-ul crossover Model Y, au variat între 6% şi 20%, potrivit calculelor Reuters.

Tesla a redus, de asemenea, preţurile pentru SUV-ul crossover de lux Model X şi pentru sedanul Model S în Statele Unite.

În Germania, compania a redus preţurile pentru Model 3 şi Model Y - cele mai bine vândute modele ale sale la nivel global - între 1% şi 17%, în funcţie de configuraţie. De asemenea, a redus preţurile în Austria, Elveţia şi Franţa.

Pentru un cumpărător american al Modelului Y, preţul ar putea suferi o reducere de până la 30%.

Pentru anul 2021, Statele Unite şi China împreună au reprezentat aproximativ 75% din vânzările Tesla, deşi producătorul auto a înregistrat o creştere a vânzărilor în Europa, unde fabrica sa din Berlin şi-a intensificat producţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO