Business Internaţional

Apropierea aderarii la UE aduce tot mai multe probleme statelor candidate

04.02.2004, 00:00 19



La 1 mai, cand Polonia se va alatura Uniunii Europene, piata fortei de munca a Europei vestice va trebui sa primeasca multi tineri polonezi putin increzatori ca isi vor gasi de lucru in propria lor tara.



Multi absolventi se gandesc deja sa lucreze in strainatate. Unii vor sa castige experienta intr-o companie straina, pentru ca apoi sa se intoarca in tara si sa isi infiinteze propria afacere. Altii se gandesc sa si studieze in strainatate, Germania fiind cea mai la indemana.



Si SUA reprezinta o optiune cand vine vorba de munca in strainatate. "In Polonia, lumea este convinsa ca America este un loc care aduce noroc, unde iti poti gasi usor un loc de munca si poti castiga o multime de bani", spune un student in primul an la economie.



In Polonia, salariul mediu lunar este de numai 460 euro (aproximativ 580 dolari), adica aproximativ o treime din media Uniunii Europene. In plus, rata somajului in randul persoanelor de pana la 25 de ani este in jur de 40%. Problema se pune simplu: prea multi absolventi si prea putine locuri de munca.





Export de inteligenta



"Ma tem ca tinerii cu studii superioare si cu un mare potential vor ramane in strainatate pentru toata viata daca in Polonia nu-si vor gasi un loc de munca, de exemplu in departamentele de cercetare si dezvoltare ale companiilor sau universitatilor", spune economistul Jeremi Mordasewicz, de la Confederatia Poloneza a Angajatorilor Privati. "Sunt tineri ambitiosi. Daca acestia pleaca in alte tari si raman acolo ar fi un dezastru pentru economia si companiile noastre", a adaugat Mordasewicz.



Marek Gora, profesor de economie la Warsaw School of Economics, considera ca "nu va avea loc un exod". "Salariul mediu in Polonia, exprimat in euro sau in dolari, a crescut mult mai mult decat in vest, astfel ca exista tot mai putine motive pentru a pleca din tara. In al doilea rand, exista multe oportunitati de angajare in Polonia, mai ales pentru tinerii cu studii superioare".



Gora nu este singurul optimist. Sunt destui care considera ca aderarea Poloniei la UE va fi benefica pentru economie. Unele estimari arata ca investitiile vor creste cu peste 30%, iar produsul intern brut cu 11%.





Si cehii au de ce sa se teama



Investitorii straini din Republica Ceha au criticat guvernul social democrat pentru ca nu a reusit sa reformeze mediul de afaceri inainte de aderarea la Uniunea Europeana din aceasta primavara.



"Pentru acest guvern, reforma mediului juridic si a celui economic pare a nu reprezenta o prioritate", a declarat pentru Financial Times Dieter Mankowski, presedinte al Forumului Euro-Ceh (ECF).



ECF este o organizatie a celor cinci camere europene de comert care reprezinta interesele a 80% din investitorii straini. Organizatia a avertizat guvernul ca Cehia si-ar putea pierde suprematia in regiune in ceea ce priveste investitiile straine directe, si ar putea fi chiar martora plecarii unor investitori.



Investitorii straini sunt nemultumiti de diferenta de impozitare dintre Cehia si statele vecine, de coruptie, de esecul legii falimentului de a proteja creditorii si de verdictele date cu intarziere de tribunale.





Rusia e sceptica



O serie de oficiali rusi si-au exprimat in ultima vreme ingrijorarea ca economia Rusiei va fi afectata de aderarea celor 10 state central si est-europene la UE.



Uniunea Europeana s-a straduit sa convinga Moscova ca Rusia nu va avea de suferit in urma extinderii UE, insa autoritatile ruse au calculat deja costul unei Europe formata din 15 state: 150 milioane de euro pe an.



Rusia se opune intrarii automate in vigoare a Acordului si cooperare semnat cu UE in 1997, care ar forta exporturile rusesti de produse agricole sa se conformeze cu normele sanitare europene, ar duce la aplicarea unor taxe vamale mai ridicate asupra majoritatii bunurilor importate din Rusia si va complica accesul producatorilor rusi de otel pe piata europeana.



Banca germana Dresdner Bank a decis sa vanda divizia sa din Cehia, potrivit saptamanalului Euro. In prezent se pune la punct licitatia, iar rezultatul va fi facut public in cateva saptamani. Reprezentantii Dresdner Bank au refuzat sa comenteze stirea. Purtatoarea de cuvant a grupului HVB, Petra Kopecka, a declarat totusi ca HVB a depus o oferta pentru filiala ceha, concentrata pe segmentul de corporate. Alte banci interesate sunt Raiffeisen Bank, Banca Intesa sau holdingul austriac Bawag, care detine Interbanka si Volksbank. Dresdner Bank apartine grupului financiar german Allianz, are patru sucursale in Cehia si detine active in valoare de 19 miliarde de coroane (570 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO