Business Internaţional

Arabia Saudita face primul pas concret pentru diminuarea pretului petrolului

25.05.2004, 00:00 18

Pretul petrolului a scazut ieri, pentru a treia zi consecutiv, la bursa de marfuri din Londra, dupa ce Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a asigurat Statele Unite ca va majora productia pentru a pantru a acoperi cererea in crestere, relateaza Bloomberg News.
Arabia Saudita va pompa luna viitoare cate 9 milioane de barili de petrol pe zi, cu aproximativ 8% mai mult decat in luna aprilie, potrivit declaratiei ministrului petrolului, Ali al-Naimi, care i-a indemnat pe membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa isi majoreze la randul lor productia cu cel putin 2 milioane de barili/zi.
"Comentariile lui al-Naimi sugereaza ca OPEC nu intentioneaza sa astepte aprobarea oficiala din partea celorlalti membri ai cartelului", spune Tim Evans, analist la IFR Markets.
Spencer Abraham, secretarul american al energiei, s-a intalnit acum doua zile cu al-Naimi. Abraham a declarat ca Arabia Saudita este dispusa sa majoreze productia pana la cel mult 10,5 milioane de barili/zi, cu 37% peste actuala limita oficiala de productie. Rafinariile americane produc aproape de limita superioara a capacitatilor lor, iar cererea de benzina va creste odata cu inceperea concediilor.
La sfarsitul saptamanii trecute, Grupul celor Sapte state industrializate (G7) a cerut OPEC sa isi majoreze productia pentru a evita deteriorarea perspectivelor optimiste privind economia mondiala.
Cele zece state membre ale cartelului, carora li se impun cote de productie, au pompat 25,85 milioane de barili/zi, desi cotele oficiale restrictioneaza productia la 23,5 milioane de barili/zi. Aceste state dispun insa de capacitatea necesara producerii a inca 3,35 milioane de barili/zi, jumatate din aceasta cifra revenind Arabiei Saudite.
Titeiul Brent cu livrare in iulie se tranzactiona ieri la 36 dolari/baril, in scadere cu 51 de centi sau 1,4%. Cu o saptamana in urma se inregistra cel mai ridicat pret al ultimilor 13 ani si jumatate, adica 38,50 dolari/baril. La New York Mercantile Exchange, pretul petrolului s-a diminuat cu 35 de centi, pana la 39,58 dolari/baril.
"Daca nesiguranta in plan geopolitic ramane la acelasi nivel ca in prezent, pretul petrolului ar putea scadea in intervalul 30-35 dolari/baril pana la mijlocul lunii iulie", spune Tor Kartevold, analist la Statoil, cea mai mare companie petroliera din Norvegia.
Pretul titeiului a crescut in ultimele 12 luni cu aproape 40%, in timp ce benzina a inregistrat saptamana trecuta un pret maxim de 2,017 dolari/galon, potrivit Departamentului american al Energiei.
Statele membre OPEC au hotarat recent sa amane orice decizie privind majorarea productiei pana la reuniunea de la Beirut, programata pe 3 iunie. Organizatia si-a exprimat insa intentia de a favoriza scaderea pretului la combustibil, pentru a sprijini economia internationala.
"Vrem ca majorarea cotelor de productie sa aiba un impact asupra pretului petrolului, psihologic sau de orice alta natura", a afirmat Purnomo Yusgiantoro, presedintele OPEC, cu ocazia intalnirii oficiale de la Amsterdam a membrilor cartelului.



Americanii si-au redus dependenta de petrol
Temerile ca preturile record ale titeiului si benzinei ar putea submina relansarea economiei americane sunt nefondate, deoarece dependenta SUA de petrol s-a diminuat, iar americanii cheltuiesc tot mai putini bani pe benzina, sustine David Wyss, economist la agentia de rating Standard & Poor's. "Consumatorilor nu prea le convine un pret al benzinei de 2 dolari/galon, insa preturile actuale nu reprezinta un obstacol major in fata cresterii economice. Daca se tine seama de inflatie, pretul benzinei ar trebui sa ajunga la 2,8 dolari/galon pentru a avea acelasi impact ca in anii '70 sau '80", cand pretul ridicat al petrolului a "ajutat" economia sa intre in recesiune.



Dolarul s-a apreciat
Dolarul s-a apreciat fata de euro si yen pe piata londoneza, speculandu-se ca un nou raport, care urmeaza a fi publicat astazi de institutul new-yorkez Conference Board, va arata ca indicele de incredere a consumatorilor americani s-a apropiat de nivelul maxim inregistrat in acest an, urcand de la 92,9 in aprilie la 94 in luna mai, relateaza Bloomberg. Fata de euro, dolarul se tranzactiona la un curs de 1,1958 unitati, urcand de la 1,1978 unitati/euro, iar fata de yen valora 112,48 unitati, fata de cotatia de 112,33 yeni/dolar inregistrata vineri la New York.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO