Business Internaţional

Arun Sarin, noul director al Vodafone: inteligent, sarmant si analitic

23.12.2002, 00:00 16

Operatorul global de telefonie mobila Vodafone, cu peste 100 de milioane de clienti in 29 de state, i-a surprins saptamana trecuta pe investitori dupa ce a anuntat ca a numit un nou director general in persoana lui Arun Sarin, in varsta de 48 de ani. Aceasta intr-o perioada in care industria de telecomunicatii se pregateste sa introduca noi tehnologii, foarte costisitoare.
Decizia va intra in vigoare incepand cu 30 iulie anul viitor, cand actualul director al Vodafone, Sir Christopher Gent, va parasi firma, dupa 18 ani.
Sarin, american care a fost deja director la Vodafone, preia conducerea intr-un moment in care firma incearca sa obtina beneficii din investitia de miliarde de dolari pe care a facut-o in noile licente 3G.
O alta sarcina a lui Sarin este de a veni cu o noua strategie pentru piata Statelor Unite. Pana acum, prezenta Vodafone pe piata SUA consta numai in pachetul de 45% detinut la Verizon Wireless.
Arun Sarin este cunoscut pentru capacitatea de a obtine intotdeauna ceea ce vrea. Inginer de profesie, nascut in India, Sarin este recunoscut in egala masura pentru inteligenta sa sclipitoare si farmecul personal.
Drumul sau spre succes parea sa se fi blocat insa acum mai putin de trei ani.
La inceputul anului 1999, Sarin ajunsese numarul doi la compania AirTouch, cea de-a doua companie americana de telecomunicatii. In acel moment a venit oferta Vodafone. Chris Gent a rezistat presiunii de a-l numi pe Sarin drept succesor de drept al sau, ceea ce aproape ca a blocat negocierile pentru fuziune.
Sarin a demisionat curand si a ajuns sa conduca InfoSpace, o firma de internet a carei ascensiune rapida s-a evaporat la cateva luni dupa sosirea lui Sarin, lasand o pata neagra pe C.V.-ul lui, impecabil pana atunci.
In ciuda acestor obstacole, numirea lui in functia de director general al celei mari mari companii de telecomunicatii din lume nu a constituit o surpriza pentru fostii colegi de la AirTouch.
"El poate fi si foarte sarmant si istet", spune unul dintre ei. Succesul sau din anii '90 se datoreaza in mare parte ascensiunii operatiunilor companiei Pacific Telesis din California. Impreuna cu Sam Ginn, liderul AirTouch, Sain a reusit sa creeze un portofoliu international de investitii care le-au eclipsat chiar si pe cele ale Vodafone, ceea ce a atras atentia lui Gent. "El este foarte inteligent si are un adevarat dar pentru gandirea strategica", a spus Ginn despre Sarin.
Retragerea lui Sir Christopher Gent semnaleaza un alt pas in tranzitia Vodafone de la o companie axata pe achizitii la una care se concentraza in principal pe executarea strategiei de baza de telecomunicatii wireless.
Dupa ce a cheltuit in jur de 170 de miliarde de lire sterline (265 de miliarde de dolari) cu achizitiile de firme, Gent, in varsta de 54 de ani, incepuse deja sa reduca ritmul de achizitii pentru a se concentra pe introducerea serviciilor 3G, consolidarea pozitiei de lider in domeniul voice call, care reprezinta 90% din venituri.
 "Ultimele rezultate arata ca este mai rentabil sa ne dezvoltam propriile afaceri decat sa le cumparam", a spus MacLaurin, presedintele companiei
El a indicat in acest sens rezultatele financiare pentru al doilea semestru al anului, publicate luna trecuta, care arata o crestere cu 41 % a profitului la 4,25 miliarde de lire sterline si un cash-flow disponibil de 2,9 miliarde de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO