Business Internaţional

Asiguratorii au castigat cazul World Trade Center

05.05.2004, 00:00 38



Larry Silverstein, titularul contractului de inchirirere a World Trade Center, a primit o lovitura usturatoare ieri din partea unei instante, decizie care ar putea limita implicarea sa in planurile pentru reconstructia turnurilor.



Hotararea juriului a fost ca atacurile teroriste asupra turnurilor WTC constituie un singur eveniment, limitand astfel nivelul despagubirilor pe care Silverstein le va primi de la principalul sau asigurator, Swiss Re.



Verdictul dat reduce platile companiilor de asigurari pe care Silverstein le-ar fi folosit in reconstructie cu 1,8 miliarde dolari. Planul sau ambitios de reconstructie, in valoare de 7 miliarde de dolari, a fost bazat pe strategia de convingere a juratilor ca atacurile teroriste au fost doua evenimente separate, indreptatindu-l sa primeasca despagubiri in valoare de 3,5 miliarde dolari.



Cu toate acestea, juriul a hotarat ca in contractul cu Swiss Re atacurile teroriste se definesc ca fiind un singur eveniment.



Decizii definitive s-au luat si in cazul a 8 din cei 12 asiguratori, indemnizatiile totale ce urmeaza a fi platite insumand 1,06 miliarde dolari in loc de 2,12 miliarde dolari. Procesele altor trei companii de asigurare: Zurich American Insurance, Royal Indemnity si Twin City Fire vor fi judecate intr-un proces ulterior in care se va hotari daca vor plati impreuna 175,8 milioane dolari sau 351,6 milioane dolari. Doar trei asiguratori ai cladirilor, a caror raspundere se incadreaza in limita a 200 milioane dolari, nu vor fi afectati de decizia juriului.



Reputatia celebrului magnat american este pusa in joc odata cu luarea deciziei de a reconstrui complexul inchiriat de la Autoritatea Portuara a orasului New York cu doar 2 luni inainte de atacurile teroriste.



Dl Silverstein a declarat ieri ca este dezamagit de decizia juriului dar aceasta nu ii va afecta hotararea de a reconstrui WTC. Lucrarile de constructie a Turnului Libertatii, care va fi cea mai inalta cladire a lumii, vor incepe la sfarsitul verii, a spus Silverstein.



Potrivit termenilor contractului cu Autoritatea Portuara, agentia care este proprietara terenului de la Ground Zero, Silverstein este responsabil de reconstructie dar oficiali care cunosc detaliile contractuale sustin ca magnatul va putea permite accesul altor antreprenori cu mai mult capital disponibil.



Rick Bell, directorul executiv al Institutului American de Arhitectura, a declarat: "Fara intreaga suma de bani, se pune problema daca celelalte turnuri vor fi construite urmand acelasi program", referindu-se la cele patru turnuri ce vor face parte din complex, pe langa WTC si Turnul Libertatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO