Business Internaţional

AstraZeneca fata in fata cu Comisa Europeana

10.08.2004, 00:00 27



Comisia Europeana a clarificat in mare masura cazul antitrust impotriva companiei anglo-suedeze AstraZeneca, fapt care face posibila o finalizare a cazului grupului farmaceutic in urmatoarele luni, pentru abuzuri concurentiale.



Acuzatiile i-au fost aduse grupului de catre institutia de reglementare din Bruxeles anul trecut in iulie si privesc folosirea defectuoasa a sistemului de licentiere si a altor reglementari referitoare la comertul cu medicamente.



Printre alte acuzatii, Comisia a afirmat la acea vreme ca AstraZeneca a furnizat oficiilor de licentiere informatii eronate, in incercarea de a prelungi protectia blockbuster-ului sau Losec, medicament de tratare a ulcerului.



Conform comisarului pe probleme concurentiale ale UE, Mario Monti, investigatia se afla pe punctul de a demonstreza vinovatia companiei pentru incalcarea reglementarilor concurentiale.



Cazul AstraZeneca a fost revazut de corpul de avocati al Comisiei care analizeaza toate cazurile importante de incalcare a Legii Concurentei la sfarsitul lunii iunie inainte de a fi trasata vreo decizie de catre Comisie. Persoane avizate din organizatie au declarat ca grupul de avocati a sustinut integral argumentele Comisiei.



Acum cand dosarul AstraZeneca a fost clarificat in mare masura, observatorii se asteapta ca Monti sa propuna o decizie colegilor din Comisie la sfarsitul lunii viitoare, cu perspectiva de a lua o decizie finala impotriva companiei inainte de a parasi organizatia in luna octombrie.



Totusi, programul s-ar putea modifica, si, cu toate ca se poate intampla extrem de rar, intr-o faza asa de inaintata a procesului, ca un asemene caz sa aiba castig de cauza, opozitia altor comisari si oficiali l-ar putea determina pe Monti sa renunte la caz.



Investigatia s-a concentat asupra a doua acuzatii de abuz. Primul se refera la faptul ca AstraZeneca a ascuns oficiilor de licentiere data la care a primit aprobarea de marketing pentru Losec, aceasta permitand companiei sa solicite o prelungire a perioadei de timp in care produsul este protejat prin licenta. Al doilea a aparut ca urmare a schimbarii modului de comercializare a medicamentului Losec, de la comercializarea sub forma de capsule la cea de tablete, insotita de o cerere de a anula autorizatia de comercializare pentru capsule.



Aceaste lucruri, argumenteaza Comisia, au impiedicat importatorii si producatorii de medicamente similare sa comercializeze medicamentele sub forma initiala de capsule.



Daca dosarul urmeaza traiectoria planificata, Monti ar putea amenda compania cu pana la 10% din cifra ei de afaceri anuala. Insa, exista posibilitatea ca, datorita lipsei de precedent a cazului, majoritatea observatorilor preconizeaza ca i se va acorda cel mult o amenda simbolica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO