Business Internaţional

Aurul sare de pragul de 400$ pe uncie

20.11.2003, 00:00 11

Pretul aurului a depasit ieri pragul de 400 de dolari pe uncie pentru prima data din luna martie 1996, reflectind deprecierea semnificativa a dolarului si escaladarea tensiunilor geopolitice la nivel mondial.
Cotatia a atins valoarea de 400,25 dolari pe uncie, coborind ulterior sub nivelul de 400 de dolari. La ora 01.21 GMT, metalul pretios era tranzactionat cu 399,50 dolari pe uncie, comparativ cu 396,50 dolari pe uncie, din cadrul sedintei precedente.
"Daca pretul va urca la 401 dolari, ne putem astepta la o scumpire accelerata pina la 405 dolari pe uncie. In caz contrar, cotatia s-ar putea retrage", a apreciat Martin Mayne, de la NM Rothschild din Sidney.
Scumpirea de miercuri a fost determinata de deprecierea substantiala a dolarului, dupa ce administratia din Statele Unite a anuntat ca va impune noi contingente la importurile de articole vestimentare din China.
O serie de operatori au adaugat ca aceasta tendinta este favorizata si de noile atacuri din Irak indreptate impotriva trupelor americane, precum si de temerile privind eventualele atentate teroriste organizate de reteaua al-Qaida.
Cea mai semnificativa ascensiune a aurului a putut fi remarcata in ajunul atacului impotriva Irakului, cand preturile au urcat de 345$ la 388,5$ uncia.
"Deprecierea continua a dolarului reprezinta un factor de influenta pe piata, dar cred ca exista pe plan psihologic dorinta ca aurul sa depaseasca pretul de 400 de dolari pe uncie", a subliniat un operator din Sidney.
Statisticile Consiliului Mondial al Aurului arata ca cererea mondiala s-a ridicat anul trecut la 3415 tone de aur. Asia, si in particular India, ocupa primul loc in topul consumatorilor pentru acest metal, achizitiile fiind destinate in special productiei de bijuterii. Anul trecut India a cumparat o cantitate de 575 tone de aur, China 240 iar Japonia 141.



Limitarea importurilor
Evolutiile recente ale dolarului si ale aurului s-au datorat in parte si inclinatiei tot mai evidente a guvernului american catre protectionism. Intr-un ultim episod, administratia SUA a decis sa impuna noi restrictii la importurile de articole vestimentare din China, pentru a stopa cresterea puternica a importurilor. Masura vizeaza in principal protejarea producatorilor autohtoni de influxul puternic de produse extrem de competitive provenite din China, dar si reducerii deficitului comercial masiv din relatiile cu partenerii asiatici. Subsecretarul de stat pentru Comert, Grant Aldonas, a mentionat ca in baza acordurilor comerciale cu China, SUA poate limita exporturile chineze la produse textile precum sutiene, tricotaje si halate, la un procent de 7,5% din livrarile ultimului an.
 Oficialul american a declarat presei ca SUA va avea consultari cu China, dar ca discutiile nu au fost programate deocamdata.
Aldonas a justificat masura prin cresterea astronomica a livrarilor chineze de articole vestimentare in ultimele 14 luni, acuzand in acelasi timp guvernul de la Beijing ca ar subventiona industria textila.
Statele Unite sunt obligate sa elimine toate contingentele impuse importurilor de produse textile si articole vestimentare pina in ianuarie 2005. Insa, SUA isi rezerva dreptul de a aplica contingente destinate protejarii sectoarelor din economia nationala, daca acest lucru se dovedeste necesar.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO