Business Internaţional

Austriecii de la OMV caută să strângă 900 mil. euro printr-o majorare de capital

Autor: Andrei Chirileasa

17.05.2011, 12:11 724

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom(SNP), îşi propune să atragă până la 900de milioane euro printr-o emisiune de acţiuni pentru a refinanţaachiziţiile derulate în ultimul an în Turcia şi Tunisia, a anunţatmarţi compania.

În plus, compania va emite şi capital hibrid (obligaţiuni), însăvaloarea acestei emisiuni nu a fost încă stabilită.

OMV a anunţat că va plasa până la 27,27 milioane de acţiuni noi,reprezentând 9,1% din capital, la preţul maxim de 33 deeuro/acţiune. Fiecare acţionar va putea subscrie o acţiune nouă lafiecare 11 titluri deţinute, iar titlurile nesubscrise vor fivândute prin ofertă publică în Austria sau prin plasamentprivat.

După publicarea anunţului, acţiunile OMV au scăzut cu până la3,9% pe bursa din Viena. La ora 12:00, titlurile şi-au mai revenit,scăderea fiind de 1,84%.

Oferta de acţiuni se va derula în perioada 19 mai - 6 iunie.

OMV a preluat în octombrie cel mai mare retailer de carburanţidin Turcia, Petrol Ofisi, majorându-şi participaţia la companie la96% pentru un miliard de euro. În ianuarie, OMV a anunţat achiziţiaactivelor de explorare şi producţie ale Pioneer Natural Resourcesdin Tunisia, pentru 866 milioane de dolari. Aceste achiziţii auridicat rata de îndatorare la 47%, peste nivelul de 30% pe carecompania îl are ca obiectiv pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO