Business Internaţional

Banca Angliei ataca pe noi fronturi criza financiara

02.04.2008, 14:53 17

Banca Angliei ia in calcul adoptarea unor masuri radicale in incercarea de a gasi o solutie problemelor traversate de catre bancile comerciale britanice care au ajuns in imposibilitatea de a-si vinde sau refinanta portofoliile reprezentate de instrumente financiare bazate pe ipoteci, a declarat guvernatorul Mervyn King, citat de presa din Regat.
In acelasi timp, Mervyn - care a avertizat reprezentantii Parlamentului ca turbulentele de pe piata de creditare ar putea avea un impact mai mare decat se estima anterior asupra economiei britanice - spune ca banca centrala a devenit mult mai deschisa ideii de a apela la un plan de reducere a dobanzii de politica monetara. Insa, spune guvernatorul, in niciun caz Banca Angliei nu va adopta politica agresiva de reducere a dobanzii de referinta, promovata de Fed.
King a promis ca va continua infuziile de lichiditate pe piata financiara, in incercarea de a reda investitorilor increderea in sectorul bancar britanic. Si asta dupa ce Banca Angliei efectuat o infuzie de capital de 5 mld. lire sterline (6,3 mld. euro).
Afirmatiile guvernatorului bancii centrale vin in conditiile in care secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, si-a reafirmat sprijinul acordat Fed, in incercarea institutiei de a instrumenta salvarea bancii de investitii Bear Stearns.
Intr-un raport inaintat parlamentului de la Londra, King arata ca imprumuturile acordate institutiilor financiare si care sunt garantate de catre acestea prin intermediul instrumentelor bazate pe ipoteci a reprezentat "o punte utila catre o solutie pe termen lung", dar ca nu poate ramane "decat o solutie temporara".
Printr-un asemenea apel, el pledeaza pentru implementarea unui plan pe termen lung, care sa aiba capacitatea de a elimina "fragilitatea" pietei financiare si de a impulsiona reluarea operatiunilor cu instrumente bazate pe ipoteci, care din cauza reticentei investitorilor au devenit dificil de tranzactionat in ultima perioada.
Totusi, King nu a explicat foarte clar mecanismul care ar putea fi folosit in acest caz. Dar, una dintre posibilitati ar fi aceea a achizitionarii de instrumente financiare bazate pe ipoteci de catre banca centrala, in schimbul carora ar putea oferi active usor de tranzactionat sau chiar lichiditati.
In incercarea de a nu expune contribuabilii la riscurile generate de aceste instrumente, Mervyn King a insistat ca executivul britanic sa detina o serie de garantii impotriva eventualelor pierderi. Adaugand ca problema principala de pe piata britanica este lipsa de lichiditate, si nu creditarea iresponsabila, guvernatorul bancii centrale a adaugat ca "institutiile financiare nici nu au nevoie si nici nu doresc ca britanicii de rand sa suporte eventualele pierderi".
De asemenea, Marea Britanie vrea sa colaboreze cu Statele Unite pentru stabilirea unei strategii comune de rezolvare a crizei din sectorul financiar. Financial Times a relatat ca cele doua state au infiintat un grup de lucru pentru a identifica cea mai buna solutie de combatere a problemelor de pe piata financiara, care pun in pericol ritmul de crestere economica la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO