Business Internaţional

Banca centrală a Turciei îl sfidează pe Erdogan şi majorează dobânda-cheie

Banca centrală a Turciei îl sfidează pe Erdogan şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.11.2016, 00:00 864

Banca centrală a Turciei a majorat ieri dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, sfidând astfel presiunile exercitate de preşedintele Tayyip Erdogan contra scumpirii creditului. Astfel, banca centrală a majorat costul finanţării pentru prima dată în ultimii aproape trei ani, scrie Reuters.

„Dobânzile reale din Turcia sunt printre cele mai mari din lume. Acest lucru mă nelinişteşte foarte mult. Trebuie să schimbăm aceasta“, declara Erdogan înainte ca Banca Turciei să-şi anunţe decizia. Afirmaţiile sale au dat un impuls descendent suplimentar lirei truceşti, care anul acesta s-a depreciat cu 14% şi a stabilit mai multe minime istorice. Erdogan s-a descris ca „inamicul“ dobânzilor şi ca un luptător contra băncilor, care ar fi răspunzătoare pentru costurile mari ale finanţării în Turcia.

Dobânzile mici slăbesc valoarea monedei unei ţări, ajutând astfel exportatorii, ale căror produse devin mai ieftine în strănătate. De asemenea, dobânzile mici înseamnă şi credite mai atractive pentru că sunt mai ieftine, bani care în mod normal ar intra în economie.

O monedă naţională mai slabă înseamnă însă şi probleme mai mari pentru cei cu credite în valută, putere de cumpărare mai mică pentru aceştia şi accelerarea inflaţiei. Banca centrală a Turciei a majorat dobânda-cheie pentru contracte repo pe o săptămână de la 7,5% la 8%. „Acţiunile băncii au fost mai puternice decât s-au aşteptat pieţele. De aceea considerăm că decizia băncii este una pozitivă“, spune Ozgur Altug, analist la BGC Partners din Istanbul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO