Business Internaţional

Bancile centrale se confrunta cu reaparitia stagflatiei

17.06.2008, 20:33 20

Ministrii de finante din cele mai bogate tari ale lumii se confrunta cu eventualitatea cresterii inflatiei, pe fondul ingrijorarilor conform carora economia globala este supusa riscului unei stagflatii (situatie ce rezulta dintr-o recesiune care se reflecta intr-o stagnare a activitatii economice si continuarea unui proces inflationist - n.red.), scrie Bloomberg.
Oficialii tarilor din G8 - grupul statelor puternic industrializate - au incheiat dezbaterile summit-ului de la Osaka cu concluzia ca preturile record ale petrolului si alimentelor ameninta sa duca la cresterea inflatiei si constituie o provocare foarte mare si pentru cresterea economica, ajungand sa eclipseze, prin gravitate, criza de pe piata de creditare.
"Preturile bunurilor de larg consum au devenit prioritatea autoritatilor din intreaga lume. Stagflatia este, in mod evident, principalul motiv de ingrijorare", spune Marco Annunziata, economistul-sef al Unicredit Markets and Investment Banking din Londra. Dupa ce au fost de acord ca elaborarea unei politici monetare este "extrem de complicata", opiniile ministrilor asupra unei cresteri a inflatiei ar putea deveni mai solide in urmatoarele saptamani.
Economistii estimeaza ca, in cursul lunii trecute, preturile bunurilor de larg consum de pe piata britanica au inregistrat cea mai mare crestere din 1997 incoace, in vreme ce preturile din SUA au crescut cu 1% din luna aprilie pana acum.
Oficialii G8 nu au propus nicio noua politica monetara, exceptand promisiunea de a lua "masuri adecvate". De asemenea, ei au repetat mesajul ultimilor patru ani catre producatori, in vederea livrarii unor cantitati mai mari, pe care consumatorii ar trebui sa le foloseasca mai eficient.
Intr-un extract din discursul pe care ministrul de finante al Marii Britanii, Alistair Darling, urmeaza sa-l rosteasca pe data de 18 iunie, la intalnirea anuala cu bancherii, se mentioneaza ca "ne confruntam cu evenimente fara precedent la nivel global, dupa cum o arata situatia ultimelor douasprezece luni".
Darling va spune bancherilor ca sistemul tripartit va trebui supus unor transformari pentru a se adapta la influenta din ce in ce mai puternica a pietelor financiare. De asemenea, ministrul de finante va vorbi despre noile reguli care trebuie sa cuprinda si faptul ca diferentele dintre bancile de investitii si cele comerciale sunt din ce in ce mai mici, lucru care duce la cresterea numarului de institutii ce ar putea provoca deraierea sistemului financiar.
Cresterea preturilor bunurilor de larg consum creeaza o dilema pentru oficialitati, care nu stiu daca ar trebui sa rezolve mai intai problema incetinirii ritmului de crestere economica sau pe cea a aprecierii inflatiei. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a prevazut pentru anul in curs cel mai scazut ritm de crestere din 2002 si cea mai crescuta inflatie a ultimilor sapte ani.
Ministrul de finante francez, Christine Lagarde, a afirmat, ieri, in cursul unei vizite in Coreea de Sud ca in vreme ce oficialii G8 nu au purtat discutii despre stagflatie, exista o "provocare paradoxala", in conditiile in care strategii "trebuie sa lupte cu inflatia si sa stimuleze ritmul de crestere economica".
"Principala grija este efectul inflationist provocat in special de cresterea pretului petrolului, si mai apoi de scumpirea alimentelor", a afirmat Darling.

Preocupati de inflatie
Banca Centrala Europeana si-ar putea revizui in crestere tinta privind inflatia din zona euro, care in acest moment este de 2%
Banca Mondiala a anuntat recent o estimare a cresterii economice globale de 2,7% pentru anul acesta, cu 1% sub nivelul din 2007
BCE ar putea majora, in cursul lunii viitoare, rata dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la 4,25%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO