Business Internaţional

Băncile europene încep retragerea spre ţările de origine. România nu scapă neatinsă

Băncile europene încep retragerea spre ţările de origine. România nu scapă neatinsă

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

09.11.2011, 13:28 8286

Băncile europene încep să-şi limiteze operaţiunile de creditare de pe pieţele externe şi am putea asista la o reeditare a protecţionismului care a bântuit Europa anilor '30. Datorită presiunilor de ordin politic şi financiar, creditori europeni precum BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank sau Lloyds, au anunţat deja că se vor concentra mai mult pe piaţa internă, scrie The Guardian.

Retragerea băncilor pe pieţele interne reprezintă o întoarcere la 180 de grade faţă de perioada timpurie a zonei euro când Bruxelles-ul crea cadrul unei singure pieţe de capital şi lichiditate pentru a susţine moneda unică europeană. Atunci, fuziunile erau comune, iar investiţiile în străinătate ale marilor bănci europene se înscriau pe un trend ascendent. În prezent, asistăm la fenomen contrar, şi anume de retragere a băncilor europene de pe pieţele internaţionale şi de contractare a pieţei de creditare.

BNP Paribas şi Societe Generale, două din băncile franceze cu expunere mare pe datoriile din zona euro, au anunţat că ar putea obţine 150 mld. euro din vânzarea unor active pe care le deţin în străinătate. Totodată, Societe Generale îşi va reduce semnificativ costurile aferente sucursalelor şi filialelor din Rusia, România, Cehia şi Egipt.

Commerzbank, a doua bancă din Germania după capitalizare, va refuza creditarea în afara Germaniei şi Poloniei, deşi banca are o prezentţă importantă în multe economii est-europene.

"Trebuie să ne concentrăm pe susţinerea economiei germane pe măsură ce alte bănci se retrag", a explicat Eric Strutz, directorul financiar al băncii germane.

De asemenea, creditorul italian Banco Popolare a scos la vânzare unitatea pe care o deţine în Ungaria, dar nu a găsit încă un cumpărător.

Grupul bancar britanic Lloyds a declarat că şi-a limitat expunerea faţă de instituţiile de credit din zona euro şi se va retrage de pe piaţa irlandeză. Oficiali ai băncii au declarat că în urma măsurii capitalurile proprii de rang I (Core Tier 1, unitatea de măsură principală a stabilităţii financiare) au crescut la 10,3% din activele totale ponderate la risc, de la 10,1%.

John Beck, director al unităţii de tranzacţionare de obligaţiuni internaţionale la firma de investiţii americană Franklin Templeton, care administrează obligaţiuni de peste 200 mld. de euro, avertizează că ne-am putea întoarce la o perioadă de autarhie (stare de autoizolare economică a unui stat), asemănătoare cu cea din anii '30 când statele au abandonat etalonul aurului.

Limitarea operaţiunilor de creditare în străinătate ar creşte dependenţa băncilor europene de depozitele clienţilor şi corporaţiilor naţionale. În plus, creditorii nu se vor mai putea împrumuta de pe pieţele interbancare ale zonei euro.

Băncile europene au primit instrucţiuni de la autoritatea de reglementare europeană să strângă capital pentru a rezista turbulenţelor din zona euro. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a admis că multe bănci vor alege să îşi limiteze creditarea, să taie dividendele şi să reducă bonusurile acordate angajaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO