Business Internaţional

Bancile italiene se bat pentru controlul Generali

04.03.2003, 00:00 18

Societatea de asigurari Generali a devenit tinta unei dispute aprinse in sectorul financiar italian, dupa ce UniCredito a anuntat ca a achizitionat doua procente din actiunile sale, informeaza Reuters.
Anuntul de vineri al bancii UniCredito cu privire la cumpararea de actiuni Generali a fost considerata drept o declaratie de razboi adresata managementului Mediobanca, care a dominat sectorul de profil timp de jumatate de secol.
Puterea Mediobanca a depins partial de controlul asupra Generali, care detine la randul sau participatii la capitalul unora dintre cele mai mari banci si companii din Italia, precum Fiat si Olivetti. Dar, de la moartea fondatorului Enrico Cuccia in 2000, Mediobanca si-a pierdut din vigoare.
Printre principalii nemultumiti de la Mediobanca este UniCredito, cea mai mare banca italiana dupa valoarea de piata, care detine aproape opt procente din capitalul bancii de investitii.
UniCredito a cumparat peste 2% din actiunile Generali, justificandu-si achizitia prin riscul la care ar fi supusa, in opinia sa, "identitatea nationala" a firmei de asigurari.
Generali a ripostat sambata, indicand ca a cumparat o participatie de 2% la capitalul UniCredito. Regulamentul bursier italian prevede ca o companie listata care achizitioneaza peste 2% din actiunile altei firme va avea drepturile de vot inghetate la 2% in compania-tinta, daca aceasta din urma detine mai mult de doua procente din capitalul cumparatorului.
Societatea de asigurari a precizat ca a depasit pragul de 2% din actiunile UniCredito la 26 februarie, cu doua zile inainte de anuntul UniCredito.
Articolele aparute sambata in presa italiana aratau ca Generali pare sa fi castigat prima runda, spre deosebire de publicatia La Repubblica, care considera ca invingatorul este UniCredito. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO