Business Internaţional

Bank of America are nevoie de 34 mld. $

06.05.2009, 17:30 13

Bank of America va fi nevoita sa atraga capital suplimentar in valoare de pana la 34 de miliarde de dolari, cea mai mare suma din randul celor 19 institutii supuse testelor de stres.

BofA, care a primit deja aproximativ 45 de miliarde de dolari de la guvernul american, ar putea vinde o parte din participatia detinuta in cadrul China Construction Bank, putand astfel atrage aproximativ 8 miliarde de dolari.
Autoritatile americane intentioneaza sa impuna conditii dure bancilor care doresc sa ramburseze fondurile de sustinere primite de la guvern, cerandu-le acestora sa demonstreze ca pot emite titluri fara asigurari guvernamentale, scrie Financial Times.
Aceasta noua conditie, confirmata de un oficial american, ar putea impiedica unele banci sa ramburseze fondurile federale in avans. Bancile au emis titluri de peste 300 mld. dolari asigurate de FDIC. Anterior, un al doilea oficial american a declarat ca bancilor care doresc sa ramburseze fondurile federale li s-ar putea cere in acelasi timp sa demonstreze ca pot atrage capital de la investitori privati.
Noile conditii fac parte dintr-un plan-cadru pentru rambursare care ar putea fi facut public in scurt timp, inainte de anuntarea rezultatelor testelor de stres.
Si Citigroup va trebui sa atraga sub 10 miliarde de dolari, cel mai probabil 6 miliarde de dolari, in conditiile in care banca intentioneaza deja sa converteasca actiuni preferentiale guvernamentale in actiuni comune. De asemenea, surse apropiate situatiei spun ca autoritatile au luat in considerare faptul ca Citi a cazut deja de acord cu doua vanzari in urma carora ar urma sa obtina 9 miliarde de dolari sub forma de actiuni comune.
Bancherii spun ca autoritatile par sa fi acordat putina importanta soliditatii profiturilor inregistrate de industrie in primul trimestru cand au decis cu privire la viitoarele cerinte de capital.
SUA au bugetat rambursari de fonduri alocate initial conform TARP in valoare de 25 mld. dolari in urmatorul an, insa un oficial a declarat ca "suma ar putea fi semnificativ mai mare".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO