Business Internaţional

BAT si Philip Morris, in cursa pentru tutunul sarb

25.07.2003, 00:00 21



British-American Tobacco, Philip Morris si Tvornica Duhana Rovinj din Croatia au lansat oferte de preluare a Duvanska Industrija Nis (DIN), cea mai mare companie producatoare de tigari din Serbia, aflata in proprietatea statului.



In afara de DIN, statul sarb intentioneaza sa privatizeze si Duvanska Industrija Vranje (DIV), un producator de talie mai mica ce controleaza numai 11% din piata tutunului din Serbia.



Din 1999 si pana in prezent, DIN a trecut printr-un amplu proces de reconstructie dupa a suferit distrugeri masive in timpul razboiului din Kosovo. Printre marcile de tigari comercializate de DIN in Serbia si Muntenegru se pot numara Classic, Best, Drina sau Morava.



Conform afirmatiilor unor oficiali din cadrul companiei, DIN a controleat peste 60 % din piata interna din Serbia in prima jumatate a anului curent. Exporturile companiei, in special catre Bosnia, nu depasesc 5% din vanzarile totale.



Desi compania a raportat pentru anul 2002 un profit de 10 milioane de dolari, investitorii se vor concentra in continuare asupra reducerii costurilor.



Oficiali din cadrul guvernului sarb au declarat ca o reducere a numarului de muncitori (in prezent 2.400) este absolut necesara, cu toate ca in trecut reglementarile legislative nu permiteau concedieri semnificative in cadrul proceselor de privatizare.



De soarta celui de-al doilea producator de pe piata Serbiei, DIV, s-a aratat interesat numai compania British-American Tabacco.



Vanzarile celor doua companii sunt considerate pe plan international numai ca un preludiu al procesului de privatizare care va cuprinde intreaga Europa de Sud-Est.Compania Tekel din Turcia, care se poate lauda cu o capacitate de productie de 4 ori mai mare ca cea a DIN, este de asemenea scoasa la vanzare,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO