Business Internaţional

Batalie pe un producator canadian de otel

17.01.2006, 20:17 15

Daca previziunile specialistilor sunt corecte si pretul minereului de fier va creste cu 10 procente anul acesta, orice noua achizitie in domeniu poate deveni un avantaj consistent.

Arcelor, al doilea fabricant de otel din lume, a anuntat recent ca si-a marit oferta pentru achizitionarea companiei canadiene Dofasco, informeaza Bloomberg.

Decizia celor de la Arcelor, cu sediul in Luxemburg, a venit pentru a depasi oferta conglomeratului ThyssenKrupp. Pretul oferit de Arcelor pentru compania canadiana este cu 13% mai mare decat cel anterior, valorificand fiecare actiune a Dofasco la 50,6 de euro, cu 4,4% mai mult decat oferise ThyssenKrupp.

Actiunile canadienilor insa sunt cotate mai bine la bursa din Germania, ceea ce ar putea insemna ca unii investitori asteapta un pret si mai bun. In cadrul unei declaratii oficiale, purtatorul de cuvant al Dofasco a precizat ca T.K. isi mai poate imbunatati oferta numai pana pe 23 ianuarie.

"Ne apropiem de momentul critic al posibilitatilor de plata", a declarat Salah Seddik, manager de fonduri ce gestioneaza si actiuni Arcelor.

"Investitorii isi pierd rabdarea si se tem ca se va merge prea departe", a explicat el. De altfel, intrega piata a reactionat aproape la unison. Convingerea ca unul din cei doi ofertanti, ThyssenKrupp sau Arcelor, va plati prea mult pentru achizitionarea companiei canadiene a dus la scaderea sensibila a actiunilor celor doi ofertanti. La incheierea sedintei de tranzactionare, Arcelor coborase cu 3,1%, in timp ce T.K. a inregistrat un record negativ propriu de -2,1 procente. Dofasco are o cota de piata de 10 procente in zona nordica a Americii, printre clientii sai numarandu-se si Ford. In acelasi timp, canadienii detin zone de exploatare a minereului de fier in regiunea Quebec.

Anul trecut pretul minereului de fier a crescut cu 72%. De la anuntarea ofertelor pana astazi, actiunile Dofasco s-au apreciat cu 10% pe bursa din Frankfurt, pana la 51,02 euro, in timp ce pe bursa proprie au crescut de la 31,38 de euro la 46,93 de euro. Cotatia este vizibil mai mica decat pretul oferit de Arcelor.

Oficialii ThyssenKrupp au declarat dupa aflarea ofertei rivale ca inca nu sunt siguri daca o vor echivala sau devansa.

Aceasta este a saptea oferta pe care Arcelor o inainteaza celor de la Dofasco, primele patru fiind in comun cu Nucor, cel mai mare producator american de otel. Majoritatea analistilor, printre care si Michael Tappeiner - WestLB, considera ca ofertarea devine "prea scumpa".

Standard&Poors, barometrul economic mondial, a cotat T.K. cu calificativul BBB - , ceea ce inseamna ca se afla la capatul listei cu cele mai bune investitii. Nici luxemburghezii nu stau prea bine, calificativul lor fiind de BBB, cu putin deasupra germanilor.

"Este posibil ca ThyssenKrupp sa egaleze inca o data oferta Arcelor, ambii competitori fiind puternici. Sa nu uitam ca managerii Dofasco sustin mai degraba o achizitie de catre nemtii de la ThyssenKrupp", a declarat Christian Obst, analist HVB.

Anul trecut luxemburghezii au ratat achizitionarea Kryvorizhstal din Ucraina, in favoarea numarului unu mondial, Mittal Steel, si au ratat si licitatia pentru achizitionarea companiei turcesti Erdemir in favoarea unui fond de pensii local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO