Business Internaţional

BCE mentine dobanda la 4% si lupta in continuare cu inflatia

07.03.2008, 17:52 12

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis mentinerea ratelor dobanzii la 4%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, in vederea reducerii inflatiei, in ciuda faptului ca aprecierea euro si o posibila intrare in recesiune a economiei Statelor Unite ameninta sa blocheze cresterea economica din zona euro, scrie Bloomberg. De asemenea, Banca Angliei a decis mentinerea dobanzii la 5,25%.
BCE, cu sediul in Frankfurt, si-a mentinut rata de referinta la 4%, in linie cu asteptarile economistilor. Strategii ar putea fi fortati insa sa reduca rata de referinta in iunie in cazul inregistrarii unor date economice in scadere.
"Inflatia ramane preocuparea cea mai importanta deocamdata", a declarat Laurent Bilke, economist in cadrul Lehman Brothers."Insa incetinirea ritmului de crestere economica va obliga in cele din urma banca sa reduca ratele."
Economia zonei euro se confrunta in prezent cu nivelul record al preturilor la petrol, aprecierea monedei euro in raport cu dolarul, ce a atins 17% in ultimul an, si cu incetinirea ritmului de crestere a economiei Statelor Unite, al doilea mare partener comercial al sau. Aceste conditii ii permit presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, sa se concentreze asupra combaterii inflatiei, care, situata la un nivel de 3,2%, inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere de la lansarea monedei euro in 1999.
Separat, Banca Angliei si-a mentinut rata de referinta la 5,25% dupa reducerea costurilor legate de contractarea de imprumuturi luna trecuta.
Axel Weber, membru al consiliului BCE, a declarat saptamana trecuta ca investitorii care pariaza pe reduceri de rate in Europa subestimeaza "in mod clar" amenintarea inflatiei, al carei ritm de crestere nu va incetini pe cat se astepta. BCE urmeaza sa prezinte noi proiectii economice pentru acest an si anul viitor. Banca isi va revizui in sus estimarile privitoare la inflatie, de la 2,5% pentru acest an si 1,8% pentru anul viitor, a declarat Eric Nielsen, economist-sef pentru Europa in cadrul bancii americane de investitii Goldman Sachs. BCE tinteste mentinerea ratei inflatiei sub nivelul de 2%.
"Estimarile privitoare la rata inflatiei pe anul 2009 au o importanta deosebita din cauza riscului ca acestea sa se plaseze peste tinte", a declarat Nielsen.
Oficiali ai BCE, inclusiv Lorenzo Bini Smaghi, membru al boardului executiv, au semnalat de asemenea ca banca si-ar putea revizui in jos estimarile privitoare la rata de crestere economica. In decembrie, banca anticipa o crestere economica de 2% pentru acest an.
Rapoartele din ultimele doua saptamani sugereaza ca economia continua sa creasca.
Cresterea sectorului de servicii din Europa s-a accelerat in februarie, rata somajului a atins cel mai scazut nivel de la inceputul monitorizarii in 1993, iar in Germania increderea in sectorul de afaceri a crescut in mod neasteptat pentru a doua luna consecutiv.
"Asistam la cea mai buna performanta din ultimii ani in ciuda ratelor de schimb", declara Nout Wellink pe 27 februarie.
Situatia se poate schimba dupa ce euro a atins un nivel record de 1,5347 in raport cu dolarul ieri, reducand competitivitatea exporturilor europene.
Increderea in economie a scazut mai mult decat anticipasera economistii luna trecuta, iar indicele de referinta Stoxx 600 a pierdut 14% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO