Business Internaţional

BCE pare decisă să întrerupă seria majorărilor de dobânzi

BCE pare decisă să întrerupă seria majorărilor de dobânzi

Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

31.08.2011, 00:00 281

Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a semnalat că banca şi-ar putea modifica poziţia privitoare la inflaţie, ceea ce ar putea indica pregătirea terenului pentru o pauză mai lungă în ciclul de majorări ale dobânzii de politică monetară, scrie The Wall Street Journal.

Trichet a evitat într-un discurs ţinut în Parlamentul Euro­pean cuvintele pe care BCE le foloseşte de obicei pentru a-şi sem­nala îngrijorarea privitoare la rata inflaţiei sau că urmează noi majorări de rate. BCE şi-a majorat rata de re­fe­rin­ţă a dobânzii în aprilie şi din nou în iulie, până la 1,5%. Deşi destul de scăzută din punctul de vedere istoric, rata BCE se situează cu mult peste cele ale Fed, Băncii Angliei şi Băncii Ja­poniei.

Preşedintele BCE a luat apărarea sectorului bancar european atacat în prezent pe două fronturi: pieţele financiare cred că acesta nu dispune de suficiente lichidităţi pentru desfăşurarea operaţiunilor zilnice, în timp ce FMI consideră că acesta nu dispune de suficiente active pentru acoperirea creditelor cu probleme, potrivit Financial Times.

Preşedintele BCE a insistat că nici lichiditatea, nici capitalizarea băncilor nu pun vreo problemă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO