Business Internaţional

BCE, scandalizată de refuzul Slovaciei de a ajuta Grecia

BCE, scandalizată de refuzul Slovaciei de a ajuta Grecia

Autor: Adrian Voicu

12.09.2010, 12:39 23

Slovacia a oferit un exemplu negativ refuzând sustinerea pentruun împrumut acordat Greciei, iar Banca Centrală Europeană (BCE) nuva sustine intrarea în zona euro a altor ţări fără a se asigura căacestea nu vor acţiona la fel în viitor, a spus preşedintele BCE,Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Într-o notă a întâlnirii miniştrilor de finanţe din zona euro,din această săptămână se menţionează faptul că Trichet s-a declaratscandalizat de refuzul Slovaciei de a participa la salvareaeconomiei greceşti.

Mai mulţi oficiali UE au declarat în particular că Slovacia arputea fi mustrată de celelalte ţări membre UE ca urmare a decizieiluate de această ţară, decizie ce ar putea afecta discuţiile asuprabugetului UE, ţările mai bogate putându-se arăta mai reticente în aacorda susţinere ţărilor mai sărace.

"Trichet a fost scandalizat la ultima reuniune Eurogrup derefuzul Slovaciei cu privire la un împrumut bilateral acordatGreciei şi a declarat că dacă ştia că Slovacia va avea un asemeneacomportament nu ar fi susţinut deloc intrarea acestei ţări în zonaeuro", se arată în nota citată de Reuters.

"Dă un exemplu prost pentru viitoarele ţări dandidate. Deasemenea, BCE nu va susţine alţi candidaţi la zona euro, dacăexistă riscul ca aceştia să se comporte asemănător".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO