Business Internaţional

BCE se teme ca problemele Atenei sa nu se raspandeasca

25.04.2010, 23:08 17

Oficialii Bancii Centrale Europene si-au exprimat ingrijorareaca criza bugetara din Grecia ar putea contagia mai multe state dinzona euro, precum Spania si Portugalia, scrie Bloomberg.

"Toate statele din Europa, fara exceptie, au mult de lucru", aspus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, dupa intalnirea cuministrii de finante ai G20. In acelasi timp, putem spune ca"Spania nu este Grecia", a adaugat el.

Costurile de creditare pe piata pentru Spania si Portugalia aucrescut, fiind afectate de cele ale Greciei. Guvernele stateloriberice incearca sa ii convinga pe investitori ca masurile princare vizeaza reducerea deficitelor bugetare sunt realiste si astfelsa tina jos pretul finantarii de pe piete.

Deficitul bugetar al Portugaliei a urcat la 9,4% din ProdusulIntern Brut anul trecut, in timp ce in Spania gaura bugetara areprezentat de 11,2%, de aproape patru ori mai mult decat limitaimpusa de Uniunea Europeana, de 3%.

"Ajutorul acordat Greciei reprezinta un semnal pentru piete, iarspeculatiile potrivit carora acesta nu este realist, sau ca nu vafi de mare ajutor, ar putea afecta alte state", potrivit lui EdwardNowotny, membru in consiliul guvernator al BCE. "Situatia fiscala aSpaniei si a Portugaliei nu poate fi comparata cu cea aGreciei".

Obligatiunile la zece ani emise de Grecia au continuat declinulpentru a opta zi consecutiva, dupa ce guvernul elen a inaintatcererea pentru credit. Prima pe care investitorii o cer pentru acumpara titlurile de datorie emise de statul grec si pentru a nuopta pentru bundurile germane, considerate mai sigure, a ajuns 559de puncte de baza (5,59%), fata de 590 de puncte de baza pe 22aprilie, dobanda obligatiunilor pe zece ani emise de guvernul de laAtena ajungand la 8,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri