Business Internaţional

Ben Bernanke, cel mai aprig bancher in lupta cu criza, se pregateste pentru inca un mandat la conducerea Fed

Ben Bernanke, cel mai aprig bancher in lupta cu criza, se pregateste pentru inca un mandat la conducerea Fed

Americanii l-au criticat pe Ben Bernanke pentru masurile luate toamna trecuta, acuzandu-l ca a salvat doar Wall Street-ul, in timp ce oamenii de rand isi pierdeau casele si joburile (FOTO: Reuters)

25.08.2009, 16:29 24

Ben Bernanke se pregateste pentru un nou mandat in fruntea bancii centrale americane (Fed), dupa ce a reusit prin masurile intreprinse sa evite o criza economica similara celei din anii '30, convingandu-l astfel pe presedintele Barack Obama sa il nominalizeze pentru un al doilea mandat in fruntea Fed, scrie Bloomberg.

Instalat in fotoliul de presedinte al Fed in februarie 2006, Bernanke i-a urmat celui supranumit initial "bancherul bancherilor" sau "oracolul", Alan Greenspan, care dupa o domnie de 18 ani in fruntea bancii centrale a cazut in dizgratie si a devenit unul dintre principalii vinovati pentru recesiunea mondiala. Privit initial cu scepticism, Bernanke a "condus Fed in timpul uneia dintre cele mai dificile crize financiare cu care statul pe de-o parte si intreaga lume pe de alta s-au confruntat", a afirmat Obama inainte de intalnirea cu Bernanke in care il va nominaliza pentru un al doilea mandat.

Presedintele Obama este asteptat sa confirme nominalizarea lui Bernanke pentru un nou mandat. El isi va intrerupe vacanta de vara pentru a face acest anunt.

"Ca un expert al cauzelor Marii Crize, sunt sigur ca Ben nu si-a imaginat niciodata ca va face parte din echipa responsabila cu prevenirea repetarii acelei perioade", a marturisit presedintele american. "Datorita trecutului sau, a temperamentului, curajului si creativitatii sale insa, este exact ceea ce el a reusit."

 

Salvarea bancilor din faliment este un atu

Bernanke a fost laudat pentru ca a actionat prompt si a decis sa injecteze fonduri in sistemul financiar pentru a salva bancile de la faliment. Potrivit lui Obama, aceasta directie de actiune a fost una salutara, a limitat efectele crizei economice.

Mandatul actual de patru ani al lui Bernanke expira in ianuarie. Nominalizarea pentru un al doilea mandat, care sa inceapa pe 31 ianuarie, necesita aprobarea Senatului, si a fost deja acceptata de seful Comitetului Bancar Christopher Dodd. Seful Fed va trebui totusi sa raspunda intrebarilor senatorilor, care sunt de parere ca el a avut o reactie intarziata in a recunoaste severitatea crizei ipotecare. Criticii lui Bernanke sustin ca el nu a pus pe primul loc consumatorul american atunci cand a decis salvarea din colaps a unor companii din sectorul financiar precum Bear Stearn si American International Group (AIG), considerate prea mari pentru a fi lasate sa cada. El a considerat ca un faliment al unuia dintre colosii sistemului financiar ar putea angrena o reactie in lant, fatala pentru sistem.

 

Toata lumea il sustine

"Desi in ultimii ani in relatiile mele cu Fed au aparut diferente majore de opinie, consider ca numirea lui Bernanke pentru inca un mandat este decizia corecta", a spus Dodd, un democrat din Connecticut. "Inainte de confirmarea sa va avea insa loc o audiere ampla si detaliata."

Obama a decis sa il instaleze pe Bernanke pentru un nou mandat deoarece presedintele american a dorit sa pastreze echipa care a reusit sa reduca amploarea crizei, potrivit unui oficial al administratiei prezidentiale. Oficialul a mai spus ca secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, seful personalului de la Casa Alba Rahm Emanuel si presedintele Consiliului Economic National Larry Summers, toti l-au recomandat pe Bernanke pentru un nou mandat.

"Ben a abordat sistemul financiar aflat in prag de colaps cu calm si intelepciune, cu actiuni indraznete si cu o gandire inovatoare, care a contribuit la oprirea caderii libere a economiei noastre", potrivit discursului lui Obama. "Industria auto americana si-a revenit din paralizie. Investitiile in mediul de business se stabilizeaza. Piata imobiliara si cea a creditului au fost salvate de la colaps. Per ansamblu, toate aceste masuri au reusit sa salveze economia aflata in plina recesiune."

Bernanke, 55 de ani, a redus rata de politica monetara pana aproape de zero si a injectat 1.000 mld. dolari in sistemul bancar pentru a anima pietele de creditare. Acum, el trebuie sa ghideze cea mai mare economie a lumii si sa o readuca pe crestere, trebuie sa reduca somajul, care se apropie de 10%, si totodata trebuie sa echilibreze bilantul Fed pentru a evita o crestere puternica a inflatiei.

Au existat speculatii potrivit carora Bernanke va fi inlocuit probabil de Larry Summers. Obama insa va continua o traditie recenta si il va nominaliza pe Bernanke, care este republican.

 

Cine este Ben Bernanke

  • In varsta de 55 de ani, conduce banca centrala americana din februarie 2006.
  • In perioada 2005-2006 a fost presedinte al Consiliului economic de la Casa Alba.
  • A absolvit Universitatea Harvard cu summa cum laude in 1975.
  • In 1979 devine doctor in economie, dupa studiile de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
  • Bernanke este expert in cauzele economice si politice ale Marii Crize din anii '30, pe care le-a studiat in profunzime si despre care a scris mai multe lucrari.
  • A reusit in timpul mandatului sau in fruntea Fed sa adopte masurile drastice pentru a reduce impactul crizei financiare asupra economiei americane.
  • A redus dobanda de politica monetara pana aproape de 0% si a injectat aproximativ 1.000 mld. dolari in sistemul bancar pentru a evita colapsul acestuia.
  • In 2008, revista Newsweek l-a clasat pe pozitia a 4-a in topul celor mai puternice persoane la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO