Business Internaţional

Blair, favorit pentru presedintia Bancii Mondiale

21.05.2007, 17:25 9

Conducerea Bancii Mondiale (BM), afectata dupa scandalurile in care a fost implicat Paul Wolfowitz, actualul presedinte al institutiei, va fi preluata cel mai probabil de Tony Blair, considerat cel mai potrivit pentru aceasta functie.
Oficialii Statelor Unite au declarat ca vor cauta rapid un inlocuitor pentru presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, care va demisiona pe 30 iunie de la conducerea institutiei financiare, scrie BBC News. Scandalurile in care a fost implicat recent Wolfowitz, legate de interventia acestuia pentru promovarea in functie si fixarea salariului partenerei sale, Shaza Riza, au afectat serios imaginea diplomatului. Reprezentantii Bancii Mondiale au declarat ca Wolfowitz a actionat conform normelor etice, recunoscand insa ca "au fost savarsite o serie de greseli".
Numele primului-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a fost mentionat pentru functia de conducere a Bancii.
Fost secretar adjunct in cadrul departamentului pentru aparare, Wolfowitz a fost nominalizat pentru functia de presedinte al Bancii Mondiale de George W. Bush. Cand a fost numit in functie in 2005, Wolfowitz a notificat banca de un posibil conflict de interese legat de relatia sa cu Shaza Riza, si a cerut sa nu fie implicat in nicio decizie legata de viitorul profesional al acesteia.
"In mod traditional, nominalizatul american a devenit presedintele Bancii Mondiale", spune Tony Fratto, purtator de cuvant al Casei Albe, adaugand ca Statele Unite "vor sa se miste rapid" pentru a gasi un inlocuitor pentru Wolfowitz.
"Vrem sa ne asiguram ca alegem cea mai buna persoana pentru aceasta functie. Cautam o persoana care are o adevarata pasiune pentru a ridica oamenii din saracie", spune Fratto.
Cu peste 180 de state-membre in intreaga lume, Banca Mondiala finanteaza proiectele de dezvoltare din statele in curs de dezvoltare, adoptand o atitudine ferma impotriva coruptiei.
Wolfowitz a fost supus unor presiuni serioase in ultimele saptamani, iar mai multi politicieni europeni i-au cerut sa demisioneze. Criticii l-au acuzat ca distruge reputatia bancii intr-o perioada in care institutia incerca sa obtina miliarde de dolari din donatii internationale care urmau sa ii asigure finantarile pentru proiectele din anii urmatori.
Desi cautarea unui nou presedinte de abia a inceput, primul-ministru britanic, Tony Blair, a fost mentionat de observatori ca posibil pretendent la conducerea bancii.
Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel si fost vicepresedinte al Bancii Mondiale, a declarat ca "Tony Blair este evident una dintre persoanele luate in discutie", adaugand ca Blair este mult mai potrivit pentru functia de presedinte al Bancii, decat in calitate de "politician cu legaturi globale".
"In aceasta situatie, ar fi mai bine pentru institutie ca presedintele sa fie un economist care intelege cu adevarat ce presupune dezvoltarea bancii si care poate coopera si comunica cu personalul", a declarat Stiglitz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO