Business Internaţional

BNP Paribas, interesata de preluarea bancii germane BHW

02.08.2005, 18:41 28

Banca franceza BNP Paribas analizeaza posibilitatea lansarii unei oferte de preluare a bancii germane BHW, a declarat o sursa apropiata negocierilor, citata de Reuters.

Printre bancile interesate de BHW se afla Societe Generale si Royal Bank of Scotland, care ar putea declansa un razboi al ofertelor de preluare cu Commerzbank si un consortiu alcatuit din Deutsche Postbank si Cerberus.

Commerzbank a refuzat sa comenteze speculatiile conform carora este interesata de achizitia BHW. Conform analistilor pietei financiare, in vederea lansarii unei oferte aceasta urmeaza sa se alieze cu un magnat american, printre cele mai vehiculate nume fiind George Soros si John Flowers.

Favorita in cursa de preluare pare a fi banca germana de retail Postbank, dupa ce, la inceputul anului, a reusit sa obtina o participatie de 10% in cadrul BHW.

Materializarea zvonurilor cu privire la posibile oferte rivale venite din partea bancilor franceze ar insemna cresterea interesului investitorilor straini pentru activele financiare germane, complicand totodata planurile Postbank de a se extinde pe piata interna. Interesul crescand pentru bancile germane este subliniat si de recenta preluare a HVB de grupul italian UniCredito.

Conform publicatiilor germane, nici o oferta nu a fost facuta publica inca. Singurul care si-a anuntat clar intentia de preluare a BHW a fost directorul general al Postbank, Wulf von Schimmelmann, care a declarat ca banca pe care o conduce este interesata de preluarea controlului asupra BHW, dar nu este interesata de Allgemein Hypothekenbank Rheinboden (AHBR), o divizie neprofitabila a BHW.

Compania a realizat un consortiu cu Cerberus, pentru a dispune de resursele financiare necesare achizitionarii la pachet a BHW si AHBR, urmand ca apoi sa cedeze divizia AHBR unui grup de investitori.

BHW are o capitalizare bursiera de 2,7 miliarde de euro. Grupul sindical Gewerkschaftsholding detine 39% din actiunile bancii, iar asociatia civica germana Deutsche Beamtenwirtschaftsbund detine 37% din capitalul social al acesteia.

In prezent, BHW are 3,7 milioane de clienti si este specializata pe produsele de economisire din domeniul locativ, pe asigurarile de viata, pe fondurile de investitii si pe creditele ipotecare.

"Initial, BNP Paribas nu a stiut ca ar putea avea sanse in lupta pentru preluarea BHW. Dar, din punctul de vedere al vanzatorului, procesul este deschis. Postbank este numai unul dintre ofertanti", a precizat sursa sub protectia anonimatului.

BNP Paribas mai detine deja, in Germania, firma de brokeraj online CortalConsors. Preluarea BHW i-ar permite extinderea pe piata germana, in special in sectoarele de retail bancar si credite ipotecare.

Lansarea unei oferte publice de preluare a BHW ar marca un transfer al interesului bancii franceze BNP Paribas dinspre America de Nord catre Europa.

Recent, presedintele BNP Paribas a decis achizitionarea fondului de gestionare a activelor Fundquest and Comercial Federal Corp din Statele Unite, urmand astfel planul de extindere la nivel global al activitatilor bancii franceze.

Pana in prezent, implicarea bancii pe piata europeana s-a marginit la finantarea consumului prin credite acordate clientilor pentru achizitionarea de aparatura electrocasnica. Decizia grupului italian UniCredito de a cumpara banca germana HVB a modificat insa atitudinea bancilor europene fata de piata germana, considerata mult timp ca fiind fragmentata si aglomerata. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO