Business Internaţional

Boabele de cacao ar putea deveni anul acesta materia primă cu cea mai bună performanţă datorită cererii mai mari de ciocolată

Boabele de cacao ar putea deveni anul acesta materia...

Autor: Ioana Tudor

03.01.2014, 14:14 1648

Boabele de cacao ar putea deveni materia primă cu ce mai bună performanţă anul acesta după ce anul trecut au ocupat locul doi după gazele naturale în condiţiile în care producţia de cacao ar putea scădea, iar consumul de ciocolată ar putea creşte la nivel global, scrie CNBC.

Preţul boabelor de cacao au închis anul 2013 cu un avans de 26%, puţin sub creşterea de 27% înregistrată de preţul gazelor naturale.

Preţurile boabelor de cacao au crescut din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din statele vest-africane Coasta de Fildeş şi Ghana, cei mai mari producători de cacao din lume, şi vor continua să crescă semnificativ anul acesta deoarece producţia va scădea iar consumul va creşte considerabil, potrivit unei analize pentru 2014 privind produsele agricole elaborate de firma de brokeraj Phillip Futures.

 

„Este puţin probabil ca piaţa de cacao să vadă lumina de la capătul tunelului în viitorul apropiat”

 

„Fermierii din Coasta de Fildeş obişnuiau să cultive arbori de cacao, însă acum consideră că este mai bine să producă ulei de palmier şi cauciuc, care aduc venit pe întreg parcursul anului, în timp ce boabele de cacao asigură venituri doar în timpul recoltei, explică reprezentantul Phillip Futures Avtar Sandhu, care se aşteaptă ca deficitul de cacao să atingă 200.000 tone anul acesta.

„Este puţin probabil ca piaţa de cacao să vadă lumina de la capătul tunelului în viitorul apropiat având în vedere că cererea ar putea creşte în timp ce producţia va stagna, ceea ce va adânci deficitul existent. Probabilitatea mare ca furnizorii de cacao să nu poată face faţă cererii va contribui semnificativ la creşterea preţurilor boabelor de cacao,” continuă raportul.

La nivel global, vânzările de ciocolată ar putea creşte cu 2% anul acesta, iar avansul vânzărilor de ciocolată din Asia l-ar putea depăşi pe cel mondial, potrivit companiei de analiză şi studii de piaţă Euromonitor.

Cererea de cacao va depăşi, probabil, producţia cu 70.000 de tone în sezonul de producţie care a început în octombrie, estimează Organizaţia Internaţională a Producătorilor de Cacao, care atenţionează că dezechilibrul va continua până în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO