Business Internaţional

Boeing îşi doboară propriul record de vânzări în mai puţin de o săptămână: a bătut palma cu Indonezia pentru avioane de până la 35 mld. dolari

 Boeing îşi doboară propriul record de vânzări în mai puţin de o săptămână: a bătut palma cu Indonezia pentru avioane de până la 35 mld. dolari

Autor: Vlad Popescu

18.11.2011, 13:10 1377

Statele Unite au anunţat un nou contract uriaş câştigat de Boeing, care va livra 230 de avioane clasa 737 către cel mai mare operator privat din Indonezia, Lion Air, în valoare de 21,7 miliarde de dolari la preţuri de listă, după negocieri intermediate de administraţia Obama, transmite Reuters.

Acordul cu Lion Air cuprinde o clauză prin care comanda poate fi extinsă cu încă 150 de aeronave, pentru alte 14 miliarde de dolari, urcând valoarea potenţială a contractului la 35,7 miliarde de dolari.

Contractul reprezintă cea mai mare comandă câştigată vreodată de Boeing, la o săptămână după stabilirea recordului anterior - vânzarea a 50 de aeronave 777 către linia aeriană Emirates, pentru 18 miliarde de dolari. Acordul încheiat duminică la Dubai cuprinde însă o clauză care poate extinde comanda cu încă 20 de avioane, la 26 miliarde de dolari.

Comanda Lion Air a fost anunţată la finalul unui turneu de nouă zile efectuat de preşedintele Barack Obama în regiunea Asia-Pacific, menit să sublinieze oportunităţile comerciale din zonă, de care se leagă speranţele de revenire economică ale guvernului SUA. Contractul reprezintă o victorie pentru administraţia americană, a cărei strategie economică se bazează în mare măsură pe creşterea puternică a exporturilor şi crearea de locuri de muncă.

Obama a calificat contractul drept un câştig atât pentru muncitorii din SUA, cât şi pentru consumatorii din Asia.

"Este un exemplu care arată cum vom reuşi să atingem obiectivele pe termen lung pe care le-am stabilit, de dublare a exporturilor în următorii câţiva ani", a declarat Obama după ce directorii Boeing şi Lion Air au semnat un angajament preliminar.

Preşedintele american va participa vineri la ceremonia de semnare a contractului. Potrivit Casei Albe, comanda va asigura peste 110.000 de locuri de muncă la Boeing şi furnizorii săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO