Business Internaţional

Bugetul american prevede consolidarea economiei

05.02.2003, 00:00 10

Proiectul de buget elaborat de administratia SUA pentru anul 2004 prevede o perioada idilica pentru cel mai bogat stat din lume, cu o expansiune economica rapida, scaderea ratei somajului si cresteri nesemnificative ale preturilor in urmatorii cativa ani.
Pentru acest an, proiectul prevede o crestere economica de 2,9%, desi nivelul prognozat anterior de autoritati era de 3,8%. Modificarea previziunilor a fost atribuita faptului ca redresarea economica din ultimul an a fost mai putin impresionanta decat s-a anticipat initial, precum si caderii burselor, declinului inregistrat de increderea populatiei si a companiilor, si deteriorarii climatului economic in restul lumii.
Insa, pentru perioada 2004-2008, administratia SUA se asteapta la o expansiune solida a economiei, superioara potentialului sau pe termen lung, evaluat la 3,1%. Astfel, anul fiscal 2004, care va incepe la 1 octombrie, ar trebui sa fie caracterizat de o crestere a Produsului Intern Brut de 3,6%, care va fi urmata de o expansiune de 3,5% in 2005, de 3,3% in 2006, de 3,2% in 2007 si, respectiv, de 3,1% in 2008.
Pentru rata somajului, se estimeaza o scadere constanta a acesteia, pana la 5,1% in 2006. Proiectul prevede, de asemenea, cresteri modeste ale preturilor pentru urmatorii cinci ani, care se vor incadra anual intre 2,1% si 2,3%.
Proiectul se bazeaza pe ipoteza ca scaderea impozitelor promovata de administratia Bush va stimula veniturile nete si, implicit, cheltuielile, in timp ce eliminarea impozitelor pe dividende va impulsiona piata bursiera si mari investitiile companiilor.
Estimarile nu iau in calcul impactul pe care un posibil razboi cu Irakul l-ar avea asupra economiei. Bugetul de 2.230 miliarde de dolari a mai dezvaluit si o deteriorare dramatica a deficitului, acesta fiind prognozat la un nivel record de 304 miliarde de dolari pentru 2004, in conditiile cresterii cheltuielilor din sectorul apararii.
 Sectorul american al apararii va avea un buget de 379,9 miliarde de dolari in anul urmator, cu numai 15,3 miliarde de dolari peste cel din 2003, insa proiectul de buget prevede o majorare spectaculoasa a acestuia pana in 2009, la 483,6 miliarde de dolari.
Cresterile anuale a cate 20 miliarde de dolari ar putea determina discutii aprinse in cadrul Congresului SUA in urmatoarea perioada. "Cheltuielile ar fi mai ridicate decat in timpul Razboiului Rece si, in ciuda noului razboi impotriva terorismului, vor fi greu de sustinut", a apreciat Steve Kosiak, analist al Centrului de Analize Strategice si Bugetare.
Desi Partidul Republican din care face parte George W. Bush controleaza ambele Camere ale Congresului, nu va fi usor pentru puterea legislativa sa aprobe imensele deficite bugetare prognozate si sa faca fata acuzatiilor ca razboiul contra terorismului nu ar trebui sa fie la fel de costisitor precum indelungatul Razboi Rece cu Uniunea Sovietica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO