Business Internaţional

Bundesbank spune „nein“ mărcii germane

 Bundesbank spune „nein“ mărcii germane

Autor: Marius Oncu

15.12.2011, 00:02 1209

Ideea revenirii Germaniei la marcă, propusă de unii germani din cauza crizei din zona euro, este "absurdă", a de­clarat preşedintele Bundesbank Jens Weidmann, care, glumind, a spus că banca centrală nu are tiparniţă de bani la subsol pentru o astfel de variantă, scrie AFP.

"Lucrăm să ne asigurăm că acest secenariu nu devine realitate. Colaborăm cu Banca Centrală Europeană la scenariul unui euro solid", a spus Weidmann. Şeful Bundes­bank va participa miercuri la o ceremonie organizată la ministerul de finanţe de la Berlin pentru celebrarea a zece ani de la introducerea euro în ianuarie 2002. "Nu există un plan B, nu există o tiparniţă în subsolul Bun­­desbank", a glu­mit Weidmann, pentru care "singurele mărci germane exis­tente sunt cele expuse la Muzeul Monedelor şi cele pe care lu­mea continuă să le aducă la banca centrală pentru a le schimba în euro". Weidmann a respins din nou apelurile economiştilor ca BCE să intervină prin achiziţii masive de obligaţiuni pentru a susţine costurile de împrumut ale statelor cu probleme din zona euro.

"Trebuie să abordăm cauzele problemei, în loc să căutăm soluţia nucleară", a declarat Weidmann, glumind pe seama ter­menului "bazooka", folosit recent de unii politicieni şi eco­nomişti pentru a descrie o eventuală intervenţie puternică a BCE. Şeful Bundesbank consideră că statele cu probleme din zona euro trebuie susţinute prin intermediul Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară şi prin Mecanismul European de Stabilitate, care va intra în vigoare anul următor.

Germania a vândut miercuri obligaţiuni foarte ieftin, aproape de minimul record, spre deo­sebire de Italia, care s-a împrumutat la costuri foarte mari. Germania, care şi-a în­che­iat programul de finanţare pe acest an cu emisiunea de mier­curi, a vândut titluri pe doi ani în va­loare de 4,18 mld. euro şi la un randament de 0,29%, sub nivelul precedent de 0,39%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO