Business Internaţional

Bursa din Atena are cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, pentru al doilea an consecutiv

Bursa din Atena are cea mai slabă evoluţie la nivel...

Autor: Anca Dumitrescu

10.12.2015, 12:19 298

După ce a crescut în septembrie şi octombrie, indicele ASE a revenit pe un trend descendent, în ultimele şase săptămâni a scăzut cu 23%, iar miercuri a închis la cel mai redus nivel din peste trei ani, relatează Bloomberg.

În 2015, ASE a scăzut cu 32%, evoluţie mai slabă decât în 2014, declinul fiind accentuat în ultima perioadă de titlurile bancare, care au pierdut aproape toată valoarea de piaţă. În acest fel, indicele ASE are în acest an cea mai slabă evoluţie între indicii urmăriţi de Bloomberg la nivel global.

Declinul acţiunilor bancare s-a agravat ca urmare a procesului de recapitalizare a instituţiilor financiare, prin care piaţa a fost inundată cu miliarde de noi acţiuni, în timp ce cererea este insuficientă.

Mai mult decât atât, intrarea pe piaţă a noilor acţiuni creează un cerc vicios, în care ponderea titlurilor bancre în indicii ponderaţi devine mai mare.

"Asta înseamnă că fondurile de investiţii prezente pe piaţa elenă şi fondurile locale trebuie să vândă titluri non-bancare şi să cumpere acţiuni ale instituţiilor financiare", declarat George Athanasakis, director la Pantelakis Securities în Atena.

Investitorii nu pot să îşi trimită banii în altă parte, astfel că este probabil ca declinul titlurilor elene să continue pe tot parcursul lunii decembrie.

Acţiunile Alpha Bank şi Eurobank Ergasias au crescut miercuri. National Bank of Greece şi Piraeus Bank, care au vândut acţiuni noi sub preţul pieţei, au scăzut cu peste 21%.

Cele mai mari patru bănci din Grecia au atras în noiembrie fonduri de la investitorii privaţi, pentru a acoperi un deficit de 14,4 miliarde de euro, dar National Bank of Greece şi Piraeus Bank nu au reuşit să strângă în totalitate sumele necesare. Creditorii europeni au acceptat să acopere necesarul de fonduri, în concordanţă cu acordul de salvare convenit de Grecia în vară.

Alpha Bank şi Eurobank au anunţat că numărul acţiunilor aflate la dispoziţia investitorilor, în indicii FTSE/ASE, va creşte cu 89%, respectiv 81%. În consecinţă, acţiunile Alpha Bank vor avea o pondere de circa 14% în FTSE/ASE Large Cap Index, faţă de circa 1%, a arătat Athanasakis.

Ponderea titlurilor Eurobank creşte de la 0,5% la 9%.

Indicele îşi va reajusta ponderile după cinci zile de tranzacţionare a noilor acţiuni National Bank of Greece şi Piraeus Bank.

În timp ce băncile au atras capitalul necesar, noile titluri emise distrug capitalizarea generală a băncilor.

Indicele FTSE/Athex Banks a înregistrat o scădere record de 77% în noiembrie şi de 15% în decembrie, astfel că declinul din acest an a atins 95%. În prezent, indicele bancar se află aproape de un minim record atins pe 4 decembrie.

National Bank of Greece, a pierdut 98% din capitalizare în acest an şi a fost delistată luna trecută de la New York Stock Exchange.

Toate cele patru mari bănci din Grecia sunt prezente pe piaţa din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO