Business Internaţional

Bursele est-europene, o alternativa mai rentabila

09.01.2003, 00:00 11

Pietele bursiere din Europa Centrala si de Est au fost anul trecut mai performante decat cele vestice, iar pentru 2003 se anunta o evolutie similara, sustinuta de existenta unui termen limita ferm pentru extinderea uniunii Europene, care atrage importante fluxuri de capital in regiune. De asemenea, aceste economii emergente continua sa se modernizeze si sa se dezvolte la un ritm superior statelor vest-europene, iar companiile locale raporteaza cresteri importante ale incasarilor si profiturilor, precum si aprecieri considerabile ale cursului bursier.
"Este scenariul tipic de convergenta. Termenul pentru integrarea in UE este unul ferm, ceea ce inseamna ca accederea acestor state nu poate fi oprita sau intarziata", spune Martin Hrdina, senior fund manager la Erste Sparinvest.
In 2002, pietele emergente au realizat unele dintre cele mai atractive castiguri bursiere din Europa: indicele bursei cehe PX-D a urcat cu 9,5%, bursa maghiara a crescut cu 9,4%, iar indicele bursier reprezentativ din Polonia a pierdut doar 2,7%. In dolari, performanta acestor piete este mult mai impresionanta: PX-D a crescut cu 30%, iar indicele maghiar BUX a urcat cu 35%, in comparatie cu scaderea de 25% a indicelui londonez FTSE 100 si fata de prabusirea de 45% a celui german, Xetra DAX. Bursele emergente au avut, in termeni de performanta, o evolutie superioara chiar pietei americane, unde indicele bursier compozit Dow Jones Industrial Average a pierdut 17% din valoarea sa, pe parcursul anului trecut.
In contextul deschiderii tot mai accentuate a economiilor din Europa Centrala si de Est, si a investitiilor atat in sectorul public, cat si in cel privat, estimate a creste spectaculos in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. Astfel, expertii se asteapta ca profiturile bursiere sa depaseasca in 2003 nivelul anului trecut si cred ca vedeta acestui an va fi Polonia, unde se prevad castiguri cu 20% pana la 40% mai mari decat in 2003, conform calculelor in moneda locala. Actiunile tranzactionate in Ungaria se vor aprecia, dupa estimari, cu 15%, pana la 25%, in vreme ce in Cehia se asteapta doar castiguri marginale, din cauza convergentei aproape integrale a randamentelor si lipsei lichiditatilor.
Pentru a profita cat mai mult de cresterea pietelor, investitorii ar trebui sa achizitioneze actiuni din sectorul bancar, care se estimeaza ca vor aduce castiguri de proportii, deoarece est-europenii iau mai multe credite pentru a-si cumpara case sau masini. Printre recomandarile analistilor se numara actiunile OTP Bank (Ungaria), Komercni Banka (Cehia) si Bank Pekao (Polonia), care au crescut cu 34%, 100% si respectiv 18% anul trecut.
Companiile care prelucreaza si distribuie produse petroliere, precum si o parte dintre producatorii locali de medicamente reprezinta de asemenea plasamente profitabile. Analistii mai atrag atentia asupra actiunilor din sectorul de telecomunicatii, care detin cea mai mare pondere pe aceste piete, dar care sunt inca supraevaluate, deci nu pot avea o evolutie superioara celor vestice.
Fluctuatiile valutare si cresterea deficitelor bugetare si a deficitelor de cont curent reprezinta riscurile principale care ameninta bursele est-europene. Aceste deficite ar putea deteriora cursul de schimb al valutelor din regiune, determinand o parte din investitori sa se retraga de pe pietele emergente pentru a evita pierderile din variatia cursului valutar.
"Cursurile actuale ale acestor valute nu mai pot fi sustinute", avertizeaza Tim Love, seful departamentului londonez de strategie pentru piete emergente de la Deutsche Bank. "Zlotul polonez este supraevaluat cu 3%, iar forintul maghiar cu 8%", ceea ce poate creste vulnerabilitatea pietelor bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO